Pregled izložbenog ljeta

Od Poreča pa do Dubrovnika u kasno ljeto održava se niz izložbi autor(ic)a suvremene umjetničke scene.

pripremila:
Martina Kontošić
Josipa Krolo, Bazeni Jadran

Ljetom u kulturi uobičajeno dominiraju festivalski formati s naglaskom na film i glazbu. Stoga smo pokušali na jedno mjesto okupiti izbor izložbenih događanja vizualnih umjetnosti, s naglaskom na one na Jadranu. Od Poreča pa do Dubrovnika u kasno ljeto se održava niz izložbi autor(ic)a suvremene umjetničke scene.

Nakon 36. Salona mladih u Zagrebu, kolektiv KUĆĆA svoj specifični kustoski pristup realizirao je i kroz koncept Porečkog Annalea. Izložbu “disrupcije iracionalnih, magičnih i sakralnih okvira” Rekli su mi da planet ima živčane zavšetke može se posjetiti sve do 17. rujna. Četvrto pak izdanje Bijenala industrijske umjetnosti (IAB 04) traje još samo do 29. srpnja. Bijenale Krajobrazi želje na prostoru Labina, Raše i Rijeke ovaj put je bilo zamišljeno kao eksperimentalni laboratorij preoblikovanja društvene, gospodarske i kulturne topografije Istre.

Daljnja aktivacija kolekcije riječkog MMSU-a, pogledom u vrijeme ranih 2000-ih i pitanja digitalne povezanosti i utjecaja interneta na društvo, provodi se izložbom Kud plovi ovaj oblak? otvorenom do 25. kolovoza. U isto vrijeme na drugačije promišljanje suvremenih digitalnih tehnologija poziva izložba splitske MKC galerije ../poprečni_presjeci/mrežne_skulpture/../ otvorene do 3. kolovoza. Dva dana ranije zatvara se izložba Glas divljeg oraha multimedijalne umjetnice Ivane Papić u Salonu Galić, priča o kulturnom nasljeđu kroz transgeneracijsko žensko iskustvo. Priču o urbanom nasljeđu i transformaciji grada možete pogledati, i uz naše audio vodstvo poslušati, na izložbi fotografkinje i vizualne umjetnice Gerte Xhaferaj 16′.

U srodnom tematskom okviru je i izložba Postsezona Josipe Krolo koja se u u lađi X Art radionice Lazareti od 27. srpnja do 22. kolovoza bavi gentrifikacijom Splita, primjenjivom i na područje Dubrovnika. ARL, koji će na godišnji očito u siječnju 🙂 od 2. do 25. kolovoza pripremaju i izložbu fotografija Marcelle Zanki. I dalje u Dubrovniku, grupnu izložbu čeških umjetnika o fenomenu civilizacijske usamljenosti Robinzonski efekt u Galeriji Flora moguće je posjetiti do 4. kolovoza.

skofic_na_plazi_630
Goran Škofić, Na plaži, 2016., VIZUAL: kadar iz filma

Izložbeni islandhopping počinjemo s kvarnerskim otocima. Od 24. srpnja do 18. kolovoza Galerija Rab ugošćava Gorana Škofića i njegov nagrađivani eksperimentalni film iz 2016. Na plaži. Početak kolovoza prilika je i za posjetiti izložbu mladih autor(ic)a Ivane Pipal, Mije Matijević Akrap i Borne Ivanuša O/sjećanja u Galeriji umjetnina Branislav Dešković u Bolu na Braču. Otok Hvar je već od 30. lipnja mjesto okupljanja umjetnika_ca. Sve do 30. kolovoza festival suvremene umjetnosti Jelsa Art Bijenale 2023: Dekubator, uz brojne druge sadržaje, predstavljat će samostalne izložbe Eglė Budvytytė i Željka Beljana, kao i intervencije interdisciplinarnih grupa umjetnik_ca koje će nakon višednevnih umjetničkih rezidencije imati priliku predstaviti svoje site-specific kolaborativne radove.

Uživajte u ljetu, a sve informacije o aktualnim događanjima potražite u rubrici Najave.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano