Audio vodstvo: 16’ Gerte Xhaferaj

Gerta Xhaferaj vodi nas kroz svoju ambijentalnu instalaciju kojom prezentira istraživanje dinamika urbanog krajolika i transformacije grada.

autorica:
Maja Feher
Gerta Xhaferaj, Aborte Estetike

U kreativnom hub-u Prostor, u organizaciji Platforme “Culture Hub Croatia” od 1. srpnja do 18. kolovoza može se pogledati izložba albanske vizualne umjetnice i fotografkinje Gerte Xhaferaj16′.

Gerta Xhaferaj završila je studij arhitekture u Tirani, a trenutno pohađa magistarski studij likovnih umjetnosti na FHNW Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Baselu. U svome radu, vođena dokumentarističkim metodama, bavi se temama kulturnog identiteta, dinamikom urbanog krajolika, transformacijama grada i retroaktivnim promjenama sebe i sjećanja.

Izložba 16’ zadire u te teme predstavljajući ih kroz ambijentalnu instalaciju koja se sastoji od video rada 16’ i serije fotografija Aesthetic Abortion. Serija se bavi estetskim naslijeđem periferije glavnog grada Albanije, Tirane, bilježeći vizualni identitet jedne zone i istovremeno oplakujući nasilje koje je iz temelja promijenilo karakter tog mjesta. Video rad 16’ istražuje estetsku i političku relevantnost kuće koja se ruši i duboko filozofsko značenje prožeto pojmom doma. Prikazuje kuću koja je građena 30 godina, a bila srušena za 16 minuta, i propituje što neko prebivalište uistinu predstavlja, dok promišlja o njegovoj dubokoj isprepletenosti sa sjećanjem i strukturama pripadanja. (iz predgovora izložbe)


Izložba u Plančićevoj 2, kroz koju nas je provela sama autorica, može se pogledati do 18. kolovoza svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Snimila: Maja Feher
Montirala i pripremila: Kristina Tešija
Fotografije: Gerta Xhaferaj
Vizual: Klasja Habjan

Objavljeno
Objavljeno

Povezano