Znanstveni potencijali regije

Centar za znanost i inovacije (WISE) trebao bi postati središnje mjesto znanstvenog povezivanja zemalja u regiji, a otvara se do kraja godine.

piše:
Vatroslav Miloš
znanost_ploca_630_nyorker FOTO: Michael Blann / The New Yorker

Radni sastanak zamjenika ministara znanosti i tehnologije zemalja Jugoistočne Europe na kome su dogovarani posljednji detalji o osnivanju Centra za znanost i inovacije (WISE) kao središnjeg mjesta znanstvenog povezivanja zemalja u regiji, održava se u ponedjeljak, 6. srpnja u Zagrebu.

Bit će to ured tipa “sekretarijata” koji će servisirati projekte s područja istraživanja razvoja i inovacija, koji će, kad dostigne optimum, imati godišnji promet do 200 milijuna dolara, kazao je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske Roko Andričević.

Odluka o Centru bit će prihvaćena na ministarskom sastanku u rujnu u Splitu, gdje će biti i njegovo sjedište, nakon čega će slijediti ratifikacija u državama članicama te njegovo osnivanje vjerojatno do kraja godina, izvijestili su sudionici.

Osnivači budućeg Centra su vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije koje su i potpisnice Deklaracije o prihvaćanju Regionalne strategije istraživanja i razvoja za inovacije potpisane 25. listopada 2013. u Zagrebu. Deklaracija je utemeljena na Regionalnoj strategiji zajedničkog istraživanja i razvoja za inovacije i izrađena je u koordinaciji Europske komisije, Vijeća za regionalnu suradnju i Svjetske banke sa zemljama u regiji.

Andričević očekuje da će Centar okrupniti znanstvene potencijale u zemljama osnivačicama te da će pokazati da znanost svojim inovacijama može doprinijeti razvoju tih zemalja.

Izvor: HINA

Objavljeno
Objavljeno

Povezano