U fokusu

Karlovačka udruga za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti Izvan fokusa primljena je u Hrvatski filmski savez kao njegov najmlađi član.

izvan_fokusa_udruga_630

Skupina mladih karlovačkih fotografskih i filmskih entuzijasta, srednjoškolaca i studenata, proteklih je nekoliko godina djelovala kao neformalna, a od kraja 2012. godine i kao organizirana udruga za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti Izvan fokusa. Snimili su i producirali više od trideset televizijskih priloga o mladim filmašima i njihovu radu, emitiranih na desetak uglavnom lokalnih televizija, četrdesetak glazbenih videa, reportaža ili spotova te niz autorskih radova od kojih su neki i nagrađivani na revijama i festivalima, brojnim radionicama i foto izložbama te organizirali festival Foto dani mladih koji traje već treću godinu za redom. Sjedište je Udruge u Karlovcu, a područje je njihova djelovanja cijela Hrvatska. Članovi su isključivo mladi ljudi koji žele nešto učiniti na polju medija i kulture, entuzijasti koji žele poticati kreativnost, inovativnost i stvaralaštvo mladih. Kao cilj djelovanja postavili su popularizaciju svih vrsta umjetnosti, aktivno sudjelovanje mladih u radu zajednice i doprinos njenoj općoj dobrobiti.

Ponikli uglavnom u Kinoklubu Karlovac i niz godina angažirani na svim njegovim aktivnostima, a mnogi od njih i višegodišnji polaznici Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić u organizaciji HFS-a, dokazano uspješni organizatori i sudionici mnogih akcija kojima se Kinoklub Karlovac bavio, ali i kao vrsni i nagrađivani autori, članovi Izvan fokusa osjetili su potrebu i svojevrstan izazov da okrenu vlastitim projektima. Članovi udruge se između ostaloga bave snimanjem i dokumentiranjem kulturnih događanja, organiziranjem fotografskih izložba, radionica i seminara, organizacijom i provedbom cjelokupne press službe i promocije festivala, koncerata i drugih događanja te njihove prezentacije na webu i u medijima. U svom su programu zamislili te dijelom već i proveli niz projekata, a među njima je i KAgalerija, s jedne strane mjesto na kojem se objavljuju recentne fotografije kulturnih i drugih događanja u gradu i okolici, a s druge mogućnost mladim fotografima za objavu svojih radova i javnu prezentaciju aktivnosti.

Među zanimljivim te inovativnim projektima Izvan fokusa je i onaj naslovljen Upiši se, koji prvenstveno učenicima i roditeljima s područja Karlovačke županije nudi platformu s podacima o svim županijskim srednjim školama, koja prije nije postojala, mogućnostima upisa i raznim značajkama pojedinih škola, a pri tomu se služi multimedijom pa se tako o svakoj školi progovara i brojnim fotografijama i video zapisima koje snimaju učenici same škole. Projekt je započeo, a podaci će biti dostupni od 1. travnja.

KP / HFS / IF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano