Nedostatak narativa i linearne strukture

Razgovorom umjetnika Alena Floričića i kustosice Sabine Solomon otvara se izložba Video 1998 - 2016 u tršćanskom Studiju Tommaseo.

piše:
Martina Domladovac
alen_floricic_630

Piše: Martina Domladovac

Hrvatski video umjetnik Alen Floričić 2. rujna sudjeluje u razgovoru sa Sabinom Salamon, kustosicom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU), na događaju Videospritz u sklopu projekta Trieste Contemporanea u Studiju Tommaseo. Razgovorom će se predstaviti Floričićeva izložba Video 1998 – 2016 koja ostaje otvorena do 8. rujna. Inicijativa je realizirana u suradnji s MMSU-om koji je Floričićeve izložbe organizirao već u Rijeci i Galeriji ŠKUC u Ljubljani, te će tršćanska izložba biti treća po redu. U Studiju Tomaseu predstavit će se jedna velika projekcija Untitled No. 02/05, 2005.

“Od početka bavljenja video umjetnošću kasnih devedesetih, Floričić koristi namjerno simplificiran video jezik. Radovi traju samo nekoliko minuta, prikazuju samo jedan lik – autora samog. Uglavnom se sastoje od jedne scene (glavni lik sjedi u prostoriji) ili jedne radnje (protagonist izlazi iz mora), koja se neprekidno ponavlja, bez početka ili kraja. Utisak je intenzivan. Gledatelj je uključen u ritam ponavljanja – namijenjenih uzrokovanju nelagode, diviziji i fragmentaciji sebe, disfunkciji komunikacije – elektronička vibracija slike, nedostatak narativa i linearne strukture. Benevolentni humor koji se javlja kao posljedica smiješnih mimika, vodi nas duboko u skloništa podsvijesti, u neklasificirane aspekte ljudskog bića, pronalazeći odraz u činjenici da Floričić izbjegava opise, naslove i implikacije sadržaja. Sve snimke su bez naslova, obilježene rednim brojem i godinom nastanka”, piše kustosica Salamon. 

Alen Floričić diplomirao je na Sveučilištu u Rijeci, a magistrirao na Videu i novim medijima na Akademiji umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Od 2008. do 2013. godine radio je kako asistent profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a sada je profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli. Održao je brojne izložbe, uključujući predstavljanje na grupnim izložbama na MoMA PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu i Renaissance Society u Chicagu. Godine 2005. predstavljao je Hrvatsku na 51. Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji.

Studio Tommaseo dio je projekta Trieste Contemporanea – Dialoghi con l’arte dell’Europa centro orientale, koji ima ulogu stvaranja mosta između suvremene umjetnosti i kulture Zapadne Europe, zemalja Istočne Europe i zemalja Mediteranskog područja. Predstavljanje međunarodne video umjetnosti u sklopu projekta tradicionalno se odvija već više od deset godina.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano