Fakultet za de-programiranje zastarelosti

Dvodnevna konferencija Fakultet za de-programiranje zastarelosti održava se u Novom Sadu krajem veljače.

kuda_org_konferencija_630

U konferenciji koja će, među ostalim, istraživati područja “vlastitog koncipiranja znanja” i “eksperimenata iz prošlosti” sudjeluju Jakob Jakobsen (Kopenhagen/London), Petar Atanacković (Potsdam/Berlin), Fabian Tompsett (London), Branka Ćurčić (Novi Sad), Kasper Ostrup Frederiksen (Kopenhagen), Zoran Gajić (Novi Sad), Nikoleta Marković (Rijeka) i Howard Slater (London). 

Konferencija se održava 27. i 28. veljače u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13) u u Novom sadu, a zajednički je, u sklopu projekta Proširena estetska edukacija, organiziraju kuda.org i Howard Slater. 

Projekt Proširena estetska edukacija: umjetnički eksperiment i politička kultura u doba mreža polazi od prosvetiteljskog pojma estetske edukacije koji je proklamirao povezanost umjetnosti (primarno književne kulture u tom razdoblju), politike (revolucije) i tehnologije (tiska i izdavaštva) u stvaranju emancipirane sfere javnog djelovanja. Taj pojam estetske edukacije (u nekim slučajevima i problematičan) proširujemo se u cilju zajedničkog rada na istraživanju, sabiranju, dokumentiranju i diseminiranju znanja kako bi se u doba mreža različiti geografski konteksti i društvene prakse trasverzalno zbližili u kreiranju zajedničkog prostora djelovanja i refleksije.

Proširena estetska edukacija stoga uspostavlja dugoročnu suradnju između pet organizacija: Multimedijalnog instituta (HR), kuda.org (RS), Berliner Gazette (DE), Kontrapunkt (MK) i Mute (UK), redom aktivne u širem kulturnom polju u kojem se umjetničko eksperimentiranje susreće s političkom kulturom i komunikacijskim tehnologijama. Specifičnost projekta počiva upravo na raznolikosti društvenih konteksta i različitim poljima djelovanja suorganizatora projekta: od transeuropskih izdavačkih mreža, preko emancipatornih (samo-)obrazovnih projekata.

Izvor: kuda.org

Objavljeno
Objavljeno

Povezano