PSSST!: Od Zagreba do Japana

Centar za kulturu Trešnjevka ove će godine po sedmi put biti domaćin PSSST! Festivala nijemog filma, od 7. do 9. studenoga, a glavna je tema festivala japanski film.

teinosuke_kinugasa_630

Pomalo neobičan, pomalo zarobljen na granici snova i stvarnosti, nijemi film svoju afirmaciju već niz godina nalazi na PSSST! Festivalu nijemog filma u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka.

PSSST! je jedinstven filmski festival jer umjetnost nijemoga filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način. Manifestacija potvrđuje svoj status festivala u klasičnom smislu riječi, kroz natjecateljski dio programa, u kojem se gledateljstvu podastiru suvremeni “nijemi” naslovi. Najbolji film u konkurenciji nagrađuje se Velikim Brckom, službenom nagradom PSSST!-a, nazvanom po glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu iz davne 1917.

Osim natjecateljskog programa u kojem će se domaći i međunarodni nijemi filmovi natjecati za festivalsku nagradu, i na ovogodišnjem će se PSSST!-u tradicionalno prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine, ovaj put kroz snimke staroga Zagreba u izdanju Hrvatske kinoteke

Glavna tema festivala ove je godine japanski film pa će gledatelji moći uživati u nijemim japanskim klasicima, uključujući i kultnu Kinugasinu Stranicu ludila, kao i nijeme filmove Mizoguchija i OzuaOsim hrvatskog i japanskog filma, bit će prikazan i neobičan austrijski nijemi film o kolonijalnim pustolovima u Africi, a u informativnoj sekciji novi nijemofilmski hit, španjolska Snjeguljica

PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima koji nijemim projekcijama daju zanimljivu zvučnu podlogu u svim žanrovima – od rocka, preko klasike do jazza i elektronike. Ljubitelji nijemog filma stoga će i ove godine moći uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje vodi kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Filmski užitak zaokružit će tradicionalni subotnji tulum nakon proglašenja pobjednika, a ulaz na sve projekcije besplatan je.

Više potražite na službenim stranicama festivala.

Izvor: CeKaTe / Fotografija: Teinosuke Kinugasa, Kurutta Ippeiji

Objavljeno
Objavljeno

Povezano