Živo iskustvo nijemog filma

Uz natjecateljski program suvremenog nijemog filma, novo izdanje festivala PSSST! donosi pregled domaće baštine etnolografskog filma te izbor nijemih klasika.

pripremila:
Hana Sirovica
nijemi (1)

FOTO: Festival nijemog filma PSSST! 

Pripremila: Hana Sirovica

Festival u čijem se programu isprepliću povijest i suvremenost nijemog filma uskoro će ponovno na platnu i pozornici trešnjevačkog Centra za kulturu publici predstaviti izbor recentne i klasične produkcije. Četrnaesto izdanje PSSST!-a, manifestacije koja spaja projekcije filmova sa živim, žanrovski raznovrsnim izvedbama domaćih glazbenika, održat će se između 6. i 7. studenog u CeKaTe-u.

Ovogodišnji PSSST! otvorit će ciklus domaće nijemofilmske baštine. U partnerstvu s Kinotekom, filmskim odjelom Hrvatskog državnog arhiva, prikazat će se filmovi Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Većinu naslova potpisuje Milovan Gavazzi, profesor na tom odsjeku i pokretač domaće etnološke filmske produkcije, a za njima će uslijediti izlaganje etnologinje Tanje Bukovčan. Filmovi su se do početka sedamdesetih godina snimali slijedeći formulu klasičnog nijemog filma s međunaslovima, a prikazuju običaje “poput prokuhavanja mlijeka uz pomoć vrućeg kamenja (Hercegovina), prastare tehnike pletenja ženskih kapica zvanih jalba (Trg kod Ozlja), fizičkog premještanja cijele drvene kuće (Turopolje) i začudne pogrebne povorke na saonicama”, stoji u najavi. 

Na natjecateljski se program ova, za filmsku produkciju i festivale nesretna, godina nije negativno odrazila pa on broji čak devetnaest naslova iz trinaest različitih zemalja te uključuje različite filmske rodove i autorske poetike. Među njima se nalaze i radovi domaćih autorica i autora Ive Gavrilović, Marije Lučić, Erika Kylea Lončara i Ane Šurije Fundak. Filmovi će se natjecati za nagradu publike, dok će žiri festivala dodijeliti nagradu Veliki Brcko, naslovljenu prema izgubljenom Brcku u Zagrebu, prvom domaćem igranom filmu iz 1917. godine u kojemu naslovni lik iz manje sredine dolazi u metropolu gdje proživljava avanturu. 

Ipak, pandemija je primorala organizatore da izmijene i preusmjere nenatjecateljski program. Popratni su filmski ciklusi u prethodnim izdanjima festivala uključivali selekciju određenih nacionalnih nijemofilmskih kinematografija ili pak tematske blokove. Ovogodišnja je selekcija trebala na taj način predstaviti indijsku produkciju, no uslijed poznatih okolnosti organizatori su odlučili prikazati ciklus nijemih klasika. Izbor iz kanona nijemog filma uključuje njemački horor Nosferatu redatelja F. W. Murnaua, švedski naslov Fantomska kočija (r. Victor Sjöström) koji je poslužio kao važan model kasnijoj tradiciji art-filma, dok će festival zaključiti Chaplinov klasik Svjetla velegrada. Sve će se projekcije održati uz improviziranu glazbenu pratnju. Za taj su, ključan dio ove manifestacije zaduženi pijanist Vito Ivanjek i jazz gitarist Ivan Kapec

Raspored programa koji uključuje igrane, eksperimentalne i animirane filmove dostupan je na službenim stranicama festivala.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano