Pripovjedačka snaga Dubravke Ugrešić

Dubravka Ugrešić dobitnica je Nagrade James Tiptree Jr. za 2010. godinu.

dubravka_ugresic_480
Žiri je bio impresioniran pripovjedačkom snagom i stilom Ugrešićkinog romana Baba Jaga je snijela jaje. To je prva svjetska nagrada za fantastiku za neko djelo hrvatskog pisca ikada, prenosi MVinfo.
 
Nagrada James Tiptree Jr. imenovana je po pseudonimu spisateljice SF-a Alice Bradley Sheldon (1915. – 1987.), a dodjeljuje se za znanstveno-fantastično djelo koje proširuje koncepciju roda. Nagradu je početkom 1990-ih utemeljila skupina feminističkih spisateljica SF-a.
Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po Novoj ruskoj prozi (1980), te Pojmovniku ruske avangarde (1984) nastalom u suradnji s Aleksandrom Flakerom.  Danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima.
Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih književnih nagrada. Šira je publika pamti po hit-romanima Štefica Cvek u raljama života i Forsiranje romana reke. Objavljuje zapažene romane Muzej bezuvjetne predaje i Ministarstvo boli te zbirke ogleda Američki fikcionar, Kultura laži, Zabranjeno čitanje, Nikog nema domaNapad na minibar.
Izvor: MVinfo
Objavljeno
Objavljeno

Povezano