Primeri nevidljive umetnosti

Izložba u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, bavi se digitalizacijom arhiva konceptualne umjetnosti Jugoistočne Evrope i dio je ambicioznog projekta Digitizing ideas.

primeri_nevidljive_umetnosti_480
U Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine, 22. prosinca se otvara izložba Primeri nevidljive umetnosti koja je dio međunarodnog projekta Digitizing Ideas: archives of conceptual and neoavanguard art practices. Projekt se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umjetnosti Srednje i Jugoistočne Evrope zasnovanog na ideji suradnje, razmjene znanja arhiva, edukacije i širenja dostupnosti djela iz zbirki i arhiva institucija. 

Projekt Digitizing Ideas rezultirat će i jedinstvenim internetskim portalom s digitalnom bazom podataka i naprednim alatima pretraživanja sadržaja. Portal obuhvaća vizualne i tekstualne informacije i dokumentaciju o umjetničkim djelima, filmovima i publikacijama iz arhiva i zbirki četiriju partnerskih institucija: Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne Galerije Ljubljana, Muzeja Moderne umjetnosti Varšava, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Novi Sad. U sklopu izložbe Primeri nevidljive umetnosti, u petak, 23. prosinca u MSUV bit će održana javna prezentacija internetske stranice na kojoj se nalazi sva do sada prikupljena građa, a projekt u cjelini te osobito segment internetskog arhiva koji od siječnja 2012. postaje dostupan svima, predstavit će Jasna Jakšić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, te Darko Šimičić, istraživač u arhivu Tomislava Gotovca.

Izložba Primeri nevidljive umetnosti (digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV), koju kustoski potpisuju Nebojša Milenković, Gordana Nikolić i Kristian Lukić, publici predstavlja izbor umjetničkih djela iz Zbirke konceptualne umetnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine koja su digitalizirana i kao takva danas dostupna široj publici. Izložba predstavlja i inovaciju u prikazivanju muzejske kolekcije u novom digitalnom okruženju, rekontekstualizujući neoavangardno naslijeđe u okviru online arhiva i problema suvremenih institucionalnih kolekcionarskih praksi i teorija.

Pored umjetničkih radova, na izložbi će biti zastupljena i brojna dokumentarna građa vezana za vojvođansku konceptualnu i novomedijsku umjetnost onih autora/autorica koji su svoj rad temeljili na praksi deobjektivizacije i dematerijalizacije vlastitog rada ─ počevši od šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća do danas. Pored radova članova subotičke grupe Bosch+Bosch, novosadskih grupa Kôd, na izložbi su zastupljeni i brojni autori koji su djelovali izvan grupa.

Za naziv izložbe upotrijebljena je sintagma “primeri nevidljive umetnosti” kojom vlastitu konceptualnu praksu definira novosadski umjetnik Slobodan Tišma. Tijekom trajanja izložbe, organizirana su javna predstavljana rezultata projekta digitalizacije s gostima iz partnerskih institucija iz Varšave, Zagreba i Ljubljane, te predstavljanje dvojezične monografske publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) s tekstovima kustosa i teoretičara umjetnosti, kao i nekoliko stručnih vodstava kroz izložbu.

Umjetnici i umjetnice koji će biti predstavljeni na izložbi redom su: Branko Andrić, Tibor Bada (Bada Dada), Slavko Bogdanović, Atila Černik, Čedomir Drča, Laslo Kerekeš, Vladimir Kopicl, Ratomir Kulić, Slavko Matković, Božidar MandićPorodica Bistrih potoka, Radomir Mašić, Milica Mrđa, Bogdanka Poznanović, Mirko Radojičić, Laslo Salma, Zvonimir Santrač, Balint Sombati, Jaroslav Supek, Predrag Šiđanin, Slobodan TišmaGrupa Kôd i Vujica Rešin Tucić.

Partnerski projekt Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi, započet na inicijativu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, okuplja Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine, Modernu galeriju u Ljubljani i Muzej moderne umjetnosti u Varšavi. 

Izvor: MSU
Objavljeno
Objavljeno

Povezano