Političko preuzimanje medija

Poljski senat, kojim dominiraju konzervativci stranke Jaroslawa Kaczynskog (PiS), prošloga je tjedna potvrdio zakon koji javne medije stavlja pod kontrolu stranke na vlasti.

pripremio:
Vatroslav Miloš
radio_krakow_640

Pripremio: Vatroslav Miloš

Na temelju odredbi tog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća, a ministar financija postaje nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija, koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće.

Europski povjerenik za digitalno gospodarstvo Günther Oettinger zaprijetio je Varšavi da će pokrenuti postupak kakav još nije viđen, zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije. “Imamo više razloga da aktiviramo ‘mehanizam za zaštitu pravne države’ i stavimo Varšavu pod nadzor”, rekao je Oettinger za nedjeljni broj njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeintunga (FAZ).

Kako navodi FAZ, predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker uvrstio je to pitanje na dnevni red Komisijina sljedećeg sastanka 13. siječnja. Juncker kani primijeniti proceduru ustanovljenu 2014. koja se primjenjuje na zemlje u kojima se primijeti “sustavno ugrožavanje pravne države”. Ako takva zemlja ne reagira na promjene koje predloži Komisija, potonja može pokrenuti “proceduru zbog povrede temeljnih europskih vrijednosti”, obrazlaže FAZ. “To se još nije dogodilo, ali” odluka o sankcijama može “ići dotle da se (optuženoj zemlji) čak oduzme pravo glasa” u Europskom vijeću, dodaje list.

Donošenje tog zakona pokrenulo je buru u međunarodnoj javnosti, a više je medijskih organizacija poput Europske unije radiotelevizija, Europskog novinarskog društva i Reportera bez granica izrazili su prosvjed zbog njegovih odredbi, a potpredsjednik EK-a Frans Timmermans zatražio je od Varšave obrazloženje, prenosi Hina.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano