Ovo nije igra

Udruge Drugo more i Plesna izba Maribor traže pripovjedače za projekt igre izmijenjene stvarnosti na ulicama Maribora i Rijeke.

ovo_nije_lula_630

Igra izmijenjene stvarnosti (Alternate Reality Game) je malo istraženi izvedbeni format koji putem raznih medija plete priču u realnom prostoru. Ovaj format izmješta narativ iz izmišljenog prostora te ga smješta u onaj realni, zamagljujući pritom granice između stvarnosti i fikcije. Kako su javljaju organizatorice projekta radnog naziva A Tale of Two Cities, Jana Falkenroth i Julia Danila iz udruga Drugo more i Plesna izba Maribor, slična igra bit će uskoro razvijena i izvedena u urbanim prostorima Maribora i Rijeke.

Projekt A Tale of Two Cities zamišljen je kao eksperimentalno kolektivno pripovijedanje koje se služi formatom igara izmijenjene stvarnosti kako bi proizvelo zajednički narativ te povezalo Rijeku i Maribor. “Željeli bismo potaknuti identifikacijske procese u oba grada i uspostaviti nove odnose razmjene. Pripovjedači koje ovim putem tražimo, trebali bi osmisliti priču koju građani mogu pratiti kroz niz tragova i smjernica postavljenih u javnom prostoru. Nadamo se da će ovaj projekt na koncu nalikovati podužoj potrazi za blagom te ćemo u priču posljedično uključiti i reakcije javnosti”, napominje Jana Falkenroth koja se nada ovim pomalo tajanstvenim projektom postići “ovo nije igra” estetiku igara izmijenjene stvarnosti. 

Kako je zamišljeno, projekt započinje radionicama sredinom travnja u Rijeci, na kojima će šest odabranih pripovjedača, zajedno s berlinskim dizajnerom igara Phillipom Zimmermannom osmisliti okvir za transmedijalno pripovijedanje. Nakon radionice, timovi će uz profesionalno mentorstvo zajednički raditi na priči koja će se na ljeto odigrati u Mariboru i Rijeci.

Ukoliko vam se ovaj koncept čini primamljivim, volite plesti mreže tragova i aluzija, poznajete urbani prostor Rijeke ili Maribora te svoje kreativne interese temeljite na literarnom izrazu, svakako se prijavite za sudjelovanje u ovom projektu. Imajte na umu da ćete tijekom tri mjeseca trajanja projekta morati provesti neko vrijeme u Mariboru ili Rijeci, pohađati radionice Phillipa Zimmermanna te ćete nekoliko sati tjedno trebati posvetiti posvetiti projektu. Prvi sastanci s odabranim kandidatima održat će se od 13. do 15. travnja u Rijeci i od 20. do 22. travnja u Mariboru. Odabranim pripovjedačima organizatori će pokriti troškove putovanja i smještaja u oba grada te će im dodijeliti dnevnice.

Prijave s kratkom biografijom i motivacijskim pismom na engleskom jeziku primat će se do 10. travnja. Organizatori mole da se za riječku grupu prijavljujete na ovu email adresu, dok one za Maribor možete slati na ovaj email

Tekst natječaja možete pronaći na stranicama udruge Drugo more.

P. N. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano