Vizije budućnosti onkraj pesimizma

Ovogodišnji program Zoom festivala donosi niz izvedbi koje nude perspektive nošenja s različitim urgentnim situacijama u koje je čovječanstvo uronjeno.

pripremila:
Hana Sirovica
liricni-utrinki_foto-urska-boljkovac-1

Lirski trenuci u gradu. FOTO: Urška Boljkovac

Pripremila: Hana Sirovica

Zoom, festival izvedbenih umjetnosti u organizaciji udruge Drugo more, na svom trinaestom izdanju od 14. do 19. listopada riječkoj će publici predstaviti šest radova domaćih i inozemnih umjetnica i umjetnika. Ovogodišnji program svoju tematsku okosnicu crpi iz niza urgentnih situacija u koje je čovječanstvo uronjeno. 

“Novac je božanstvo, a tržišna ekonomija religija koju se ne dovodi u pitanje. Istovremeno, povjerenje u institucije, znanost, umjetnost, politiku na najnižim je razinama. Činjenice ne poznajemo, bavimo se poluinformacijama koje nas zapljuskuju s ekrana dok skrolamo unedogled. Osporavamo svijet oko sebe na sve moguće načine, od predmetnosti koja nas okružuje, do naših međusobnih odnosa i različitih mogućnosti emancipacije. Svakodnevno doprinosimo kulturi otuđenja i sjaju društva spektakla, usmjeravajući se prema sve većoj konzumaciji tehnologije, proizvoda, resursa, informacija, zatvarajući time petlju koja nas vodi prema vlastitom uništenju”, stoji u najavnom tekstu, u kojemu se također napominje kako se predstave u festivalskoj selekciji nastoje oduprijeti pesimizmu i nude različite vizije budućnosti. 

Među vizijama bolje, ili barem održivije budućnosti, u aktualnim raspravama o ekološkoj krizi ističe se ideja odrasta (eng. degrowth) koju istražuju Vrućine, predstava slovenskog redatelja Žige Divjaka koja će otvoriti festival. Operni odmak od užurbane svakodnevice ponudit će na Korzu flash mob izvedba Lirski trenuci u gradu danskog redatelja Dirka Opstaelea, a pitanja vezana uz tržišno vrednovanje umjetnosti i izvedbe otvorit će izvedbeno predavanje FORSALE slovenske umjetnice Lee Kukovičič. Uslijedit će Mala čuda, tragikomična monodrama Sanje Milardović koja istražuje autorstvo kroz odnos protagonistkinje – spisateljice, i fiktivnog ženskog lika koji je stvorila. Program će zatvoriti dvije plesne izvedbe. Riječka umjetnica Ivana Kalc izvest će predstavu Melodrama kojom istražuje fenomen spektakla i posljedice spektakularizacije života, dok će slovenska koreografkinja Mateja Bučar predstaviti rad Parquet Ball.

Ulaz na sve programe je besplatan, a mjesto je potrebno rezervirati. Više o programu i rasporedu potražite na stranicama organizatora.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano