Osvježenje zagrebačke festivalske scene

Ganz novi festival nova je inicijativa i izvedbeni festival koji će uspostaviti stabilnu osnovu za buduće suradnje i umjetničke razmjene između mladih umjetnika, kustosa i menadžera.

suvremeni_ples_480
Također, uz kustose, umjetnike i menadžere iz Belgije, Francuske, Hrvatske i zemalja regije. festival će predstaviti mlade autore, odnosno one čije vrijeme tek dolazi te prikazati nova inovativna i originalna umjetnička djela  koja pomiču granice u današnjim umjetničkim izvedbenim praksama.
Ove je godine većina festivalskog programa orijentirana na predstavljanje mladih flamanskih (belgijskih) te hrvatskih autora i kustosa, s time da će se predstaviti i autorski projekti slovenskih i francuskih umjetnika te da će se održati i “masterclass” radionica jednog od osnivača kultne britanske trupe DV8, Nigela Charnocka.

Europski su umjetnici i sudionici birani temeljem jedinstvenih umjetničkih izraza i specifičnosti koje mogu ponuditi hrvatskim umjetnicima i kulturnim radnicima, javnosti i medijima. To su Leentje Vandenbussche, dizajnerica, kazališna autorica i izvođačica, uspješna u stvaranju elaboriranih izvedbi u javnom prostoru s participacijom običnih ljudi; Miet Warlop, belgijska multimedijska i kazališna umjetnica s direktnim iskustvom u razvojnom programu za mlade umjetnike u kazalištu Victoriau Ghentu; Lilia Mestre, portugalska plesačica, izvođačica i kustosica sa stalnom adresom u Bruxellesu; Halory Goerger, francuski performer i vizualni umjetnik koji također djeluje u Bruxellesu; Mala Kline, slovenska izvedbena umjetnica trenutno na diplomskom studiju u prestižnoj nizozemskoj školi Das Arts; Nigel Charnock, britanski koreograf, plesač i pedagog. Barbara Van Lindt, bivša selektorica jednog od najjačih svjetskih festivala izvedbenih umjetnosti, Kunstenfestivaldesartes, a danas ravnateljica već spomenute škole izvedbenih umjetnosti Das Arts, zajedno s mladom kustosicom i menadžericom Helgom Baert (koja je osnovala Mokum, alternativni ured za umjetnike u Brusselsu) prenijet će direktno iskustvo belgijske kulturne politike i prakse,  iskustva dvaju različitih generacija kustosa, kao i stvarne mogućnosti za daljnje i jače veze između hrvatskih i belgijskih umjetnika i organizacija. 

Dva će izvedbena dana također biti posvećena predstavljanju rada svakog od izabranih hrvatskih umjetnika javnosti, kulturnim radnicima, struci i medijima. Svaka od predstava bit će prevedena na engleski. Radi se o izvedbama predstava Mrzim istinu Olivera Frljića, Sutra, sutra Irene Čurik, Žrtve zemljopisa Mirana Kurspahića i Rone Žulj, Vodoinstalater Natalije Manojlović i Gordana Tudora i Love will tear us apart Saše Božića.
Namjera projekta nije samo predstaviti rad mladih europskih umjetnika hrvatskoj publici i struci već i olakšati veze i razmjenu između samih umjetnika i kustosa; između umjetnika, kustosa, kulturnih institucija i festivala u Hrvatskoj i regiji te između umjetnika i šire javnosti.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba omogućit će se 150 besplatnih ulaznica na sve festivalske predstave te ih na informativnim punktovima Turističke zajednice Grada Zagreba besplatno dijeliti turistima koji će se od 8. do 19. rujna, 2011. naći u Zagrebu. Jedna od predstava autorice Leentje Vandenbussche, Beckett in his place, odigrat će se na atraktivnoj vanjskoj lokaciji u Gradu Zagrebu (ili na Cvjetnom trgu ili na Trgu J.Jelačića) te će biti besplatna za sve zainteresirane. Druga predstava iste autorice pod nazivom O (Sve je moguće/Sve je dobro) održat će se će se u 15 automobila koji će putovati Gradom Zagrebom,  a obje bi predstave, smatraju organizatori, trebale značajno doprinijeti poboljšanju ponude nesvakidašnjih, originalnih i kvalitetnih kulturnih događanja Grada Zagreba. Također, sve će hrvatske predstave biti prevedene/titlovane na engleski te će se na taj način dodatno omogućiti međunarodnim turistima da uživaju u kulturnoj ponudi hrvatske metropole. 
Budući da od ove godine Studentski centar u Zagrebu zajedno s još sedam europskih kulturnih organizacija sudjeluje u međunarodnom projektu Apap-Performing Europe koji se realizira uz potporu Culture Programme 2007-2013 Europske Unije, u idućim izdanjima Ganz novi festival uključit će mlade umjetnike iz ostalih europskih zemalja, uz posebnu pažnju na one iz Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, Norveške, Poljske, Belgije i Srbije .
Izvor: Kultura promjene
Objavljeno
Objavljeno

Povezano