Nakladništvo danas

Na međunarodnoj radionici njemački će stručnjaci s područja nakladništva kolegama iz Hrvatske i regije predstaviti uspješne modele u knjižarskom poslu.

tiskarski_slog_630
Radionica naslovljena Nakladništvo danas održat će se od 30. siječnja do 1. veljače u Goethe-Institutu Kroatien u Zagrebu, najavljuje udruga Knjižni blok
 
Uz Knjižni blok, trodnevni skup, kojemu je podnaslov Perspektive, teškoće, zakonski okviri, potpore, tržišna situacija i strategije u Europi, Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, organiziraju europska mreža za promicanje književnosti i knjiga Traduki, Goethe-Institut Kroatien, Frankfurtski sajam knjiga, Leipziški sajam knjiga i Udruga Kurs.
Na predavanjima, radionicama i diskusijama sudjelovat će, među ostalima, direktor međunarodnog odjela Frankfurtskog sajma knjiga Tobias Voss i direktor Leipziškog sajma knjiga Oliver Zille, predstavnici Njemačke udruge nakladnika i knjižara te nakladničke scene iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Kosova, Makedonije, BiH, Austrije i Švicarske.
 
Seid Serdarević iz udruge Knjižni blok drži kako bi skup hrvatskim nakladnicima i nakladnicima iz regija mogao pomoći da se počne s promjenama na području nakladništva, s obzirom na to da je, istaknuo je, stanje sada neodrživo. “Kad smo dogovarali skup, njemački kolege nisu mogli shvatiti da kod nas još ne postoji sustavno i dodatno školovanje nakladnika, a dok se oni bave elektroničkim knjigama mi još razgovaramo o tome kako bi tržište knjiga trebalo organizirati i funkcionirati”, dodao je.
 
Najavio je da će se na skupu održati predavanja o marketingu za nakladnike, radu zajednica nakladnika i knjižara, pravnim temeljima u nakladništvu, fiksnoj cijeni knjige, PDV-u na knjigu, sajmovima knjiga, distribuciji na međunarodnoj razini i drugom.
 
Simona Goldstein iz udruge smatra da je važno što skup ima regionalnu dimenziju i što će se prvi put na jednom mjestu sastati predstavnici regionalnih sajmova i najvažnijih njemačkih knjižnih sajmova. U vrijeme krize i lošeg statusa knjige skup će pokriti određene teme koje bi mogle doprinijeti da se takve situacija promijeni, dodala je.
 
Nenad Bartolčić, predsjednik Knjižnog bloka, podsjetio je da je ta udruga utemeljena prošle godine kako bi se konkretnim inicijativama sanirale posljedice krize i višegodišnje neuređenosti hrvatskoga knjiškog tržišta i razvili nove modele djelovanja u lancu knjige. Udruga je dosad upozorila na loš tretman knjige u elektroničkim medijima, u Hrvatskom PEN-u je organizirala sastanak “Knjiga u krizi” te potaknula istraživanje navika hrvatskih građana vezanim uz kupovanje i čitanje knjiga, čiji bi rezultati uskoro trebali biti objavljeni.
 
Udrugu je osnovalo pet nakladnika i jedan internetski portal – Fraktura, Izdanja Antibarbarus, Moderna vremena Info, Naklada OceanMore, Novi Liber i Planetopija
Izvor: Culturenet

 

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano