Od Future of the Left do Maxa Tundre

Objavljena su nova imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Terraneu koji će se održati od 7. do 10. kolovoza u Šibeniku. 

malkmus_jicks_630

Nakon što je prije nešto više od mjesec dana objavljeno da će ovogodišnjem izdanju šibenskog “glazbeno-ekološkog” festivala Terraneo među ostalima nastupiti The XX, Swans, The Horrors, Digitalism, Future Islands, The Notwist i Anna Calvi, na konferenciji za medije održanoj 12. travnja objavljen je i ostatak glazbenih gostiju. To su Future of The LeftStephen Malkmus and The JicksThe Roots, The Vaccines, Parov Stelar Band, tUnE-yArDs, Max Tundra i drugi. 

Nastali iz pepela nikad prežaljenih mclusky, Future of the Left je beskompromisni bend iz velškog Cardiffa kojeg su 2005. osnovali pjevač i gitarist Andy “Falco” Falkous i bubnjar Jack Egglestone, uz koje u sadašnjem sastavu nastupju Jimmy Watkins na gitari i Julia Ruzicka na basu. Otada su izdali dva studijska albuma, Curses i Travels with Myself and Another i provokativnim tekstovima, gotovo militantnim melodijama, vrtoglavim tempom i gitarističko-bubnjarskim eksplozijama ustoličiti se u sam vrh onoga što bi se moglo okarakterizirati kao suvremena inačica “hardcore” žanra. S prethodnim albumom proveli su duže vrijeme na turneji svirajući s grupama poput Against Me! i Ted Leo and the Pharmacists, a ove godine osim europske turneje spremaju i izlazak trećeg studijskog albuma The Plot Against Common Sense s kojeg je već objavljen prvi singl naslovljen Sheena is a T-shirt Salesman.

Stephen Malkmus još je krajem 1980-ih, u Stocktonu u Kaliforniji, sa Scottom Kannbergom osnovao Pavement, kultni bend koji je u desetak godina postojanja zaradio ugled jednog od najutjecajnijih “indie” bendova 1990-ih s iznimno strastvenim krugom obožavatelja. Dvije godine nakon Pavementovog razlaza, Malkmus je 2001. u suradnji s Jicksima izdao prvi samostalni album. U punih dvadeset godina glazbenog stvaranja, i u svim bendovskim reinkarnacijama, Malkmus je ostao prepoznatljiv po vokalnoj nonšalanciji i tekstualnim improvizacijama, kao i zamršenim melodijama i gitarističkim aranžmanima. Steven Malkmus & The Jicks prošle su godine, Beckom Hansenom iza producentskog pulta, izdali peti zajednički album – Mirror Traffic . 

The Roots su šesteročlani američki hip-hop, soul i rap sastav iz Philadelphije kojeg su 1987. osnovali su Tariq “Black Thought” Trotter i Ahmir “Questlove” Thompson. Do sada su surađivali s mnogim poznatim glazbenicima različitih žanrova kao što su Jay-Z, Mos Def, Betty Wright i Sufjan Stevens. Prekretnicu je označio album Things Fall Apart, s kojega je zajednička izvedba s Erykom Badu, You Got Me, nagrađena Grammyjem za najbolji duet. Album Phrenology, na kojem se našao Seed, duet s Codyjem ChesnuTTom, postigao je zlatnu tiražu, a za suradnju s kantautorom Johnom Legendom na albumu Wake Up! osvojili su još jedan Grammy i brojne druge nagrade. Njihov posljednji, deseti studijski album, izdan prošle godine, hvaljeni je konceptualni album naslovljen Undun.

Više o programu i izvođačima potražite na službenim stranicama festivala.

KP / Terraneo

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano