Intimniji format uživanja u glazbi

Prvo izdanje SuperUha, festivala orijentiranog na aktualnu međunarodnu glazbenu scenu održat će se od 3. do 5. kolovoza u Šibeniku.

fuck_buttons_630 Fuck Buttons

Za razliku od niza kvalitetnih, ali masovnih ljetnih festivala, SuperUho Festival po uzoru će na Žedno uho zadržati svoj “prepoznatljiv intimni format uživanja u glazbi”. Tome u prilog idu lokacije na kojima će se SuperUho održati – riječ je o lokacijama pristaništa TEF te gradskoj plaži BANJ, u neposrednoj blizini šibenske stare gradske jezgre.

Na konferenciji za medije predstavljen je novi dio inozemnih i regionalnih izvođača, koncept klubskog programa kao i izvođači koji će nastupiti u sklopu istog, interaktivno video uređenje festivalske lokacije, popratni sportsko-rekreativni sadržaj festivala u organizaciji generalnog sponzora Iskona kao i novi vizualni identitet SuperUho Festivala. Spomenute informacije predstavili su direktor festivala Mate Škugor, urednik klubskog programa i PR koordinator Nenad Borović, Tonko Mikulandra, koordinator interaktivnog video uređenja festivalske lokacije, dok je u ime Grada Šibenika festival podržao gradonačelnik Željko BurićUz već najavljene The National, Fuck Buttons i Chelsea Wolfe, na konferenciji za medije predstavljen je čitav niz novih imena koja će upotpuniti program festivala. 

“Iznimno sam sretan što smo u mogućnosti gradu Šibeniku ponuditi još jedan glazbeni projekt koji ovaj puta u sebi objedinjuje sve ono na čemu smo gotovo dvadeset godina radili pod etiketom Žedno uho. Kroz spoj istraživanja, edukacije, razmjene ideja, ali i neizbježnog aspekta zabave, SuperUho će, to je sad već potpuno sigurno, već u svom prvom izdanju ispuniti sve naše želje i ciljeve”, izjavio je Mate Škugor i dodao: “U ovoj zadnjoj objavi imena naglasak je upravo na glazbeno-edukativnom aspektu festivala, pa smo tako središnji dan festivala dodijelili glazbenicima koji su, svatko na svoj način, mijenjali i kreirali zvuk glazbe kakvu danas poznajemo. Tako će se, uz već objavljene pionire post metala Earth, na glavnoj festivalskoj pozornici toga dana pojaviti legendarni kalifornijski post punk avangardisti Tuxedomoon, kao i neokrunjeni kralj današnje americane i jedan od najznačajnijih američkih kantautora zadnjih 30 godina Howe Gelb sa pratećim bendom – Howe Gelb Triage. Koliki je bio Gelbov utjecaj na kasnija zbivanja u glazbi najrječitije govori činjenica da su se u ulozi ritam sekcije njegovih Giant Sand početkom devedesetih kalili lideri sjajnih i kod nas iznimno popularnih Calexico. Ekskluzivno za ovu priliku sa Howe Gelbom na bubnju nastupit će Steve Shelley, inače bubnjar benda Sonic Youth. Uz ova uistinu kultna imena za koja se često zna reći kako su bili ispred svog vremena te upravo zato i danas zvuče podjednako svježe kao i prije 30 godina, predstavit će nam se i hodajuća enciklopedija glazbe pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, čovjek koji danas figurira kao jedan od najvećih autoriteta među njojorškim DJ-ima koji vrte garažni rokenrol, soul i funk – Jonathan Toubin“. Uz navedene goste program festivala će upotpuniti  i niz sjajnih domaćih i regionalnih izvođača poput Antenat, Cojones, Kanđija i gole žene, Ti, Punčke, Seven That Spells, Repetitor, Bernays Propaganda i ECS Life.

Koncept kubskog programa SuperUho Festivala kreiran je u skladu sa glazbom koju će izvesti spomenuti i otprije objavljeni izvođači. “S obzirom na izvođače festivala i želju da se izbjegne klasičan DJ program, isti je osmislio englesko/hrvatski DJ kolektiv SOULKEKS koji već dvije godine uspješno njeguje tradiciju takozvane ‘digging’ kulture groove žanrova poput raw funk&soul/beat/RnB/RnR/boogie/latino/hip hop/disco muzike interpretirane isključivo sa gramofonskih ploča, uz scratch, mikrofon i ostale trikove  po uzoru na zlatni period breaks DJ kulture 70-ih i 80-ih. U spomenutom programu nastupit će šest veterana spomenute ‘digging’ scene koji će na festivalu ekskluzivno izvesti DJ setove fokusirane na određene žanrove i to u bac2back formi. DJ-evi koji će nastupiti su Jonathan Toubin (usa), Mr Dirty Hairy (Uk/Hr), Gdin Smeđi Šećer, Goce (Mk), Pytzek, Borovich i Zorro“, najavio je urednik klubskog programa Nenad Borović. “Nastavljamo suradnju sa portalom Muzika.hr i njihovim uspješnim projektom Akustika stage te će ove godine na plaži Banj nakon završetka programa Iskonove škole surfanja i nastupa DJ-eva u predvečernjim satima tamo nastupiti ponajbolji izvođači hrvatske kantautorske scene u akustičnim izdanjima. Bendovi koji će nastupati izabrani su putem javnog natječaja i ocjenjivanjem čitatelja portala te stručne komisije SuperUho Festivala i Muzike.hr, a među ostalima to su F O R (Zagreb), Hangin’ Village (Split), Nikol, Luka i Vedran (Pula) i drugi”, dodao je Borović.

“Ono što svakako treba istaknuti je, iz perspektive nekoga tko je gotovo dvadeset godina radio u Zagrebu u potpuno drugačijem i daleko nepovoljnijem političkom okruženju, skoro pa nevjerojatan odnos gradske vlasti spram ove, ali i drugih sličnih nezavisnih kulturnih inicijativa kojima je Šibenik postao domom u proteklih nekoliko godina. Činjenica da je Šibenik postao jednom otvorenom sredinom u kojoj su i više nego dobrodošli svi kreativni i sposobni pojedinci ili grupe ljudi jamči sjajnu budućnost grada za kojeg sam potpuno siguran da će vrlo brzo postati kulturnim središtem ne samo Dalmacije i Hrvatske već i jugoistočne Europe”, zaključio je Škugor.

Cijena festivalskih ulaznica za prvo izdanje festivala SuperUho iznosi 290 kuna i vrijedit će do početka festivala; prvog dana festivala cijena festivalske ulaznice iznosit će 320 kuna. Cijena dnevnih ulaznica iznose 220 kuna – za prvi festivalski dan te 190 kuna za drugi i treći festivalski dan. Cijena smještaja u kampu iznosi 150 kuna za sva tri festivalska dana. 

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima: u Zagrebu u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13) te u Dallas Music Shopu Šibenik (Kralja Tomislava 4) i klubu AZIMUT (Obala Palih Omladinaca 2, Šibenik). Ulaznice je moguće kupiti i online preko servisa Dirty old shop. Početak prodaje dnevnih festivalskih ulaznica je od ponedjeljka, 14. srpnja na spomenutim prodajnim mjestima.   

Više of festivalu potražite ovdje

Izvor: SuperUho

Objavljeno
Objavljeno

Povezano