Mediji i kazalište

Prijavite se na četiri zanimljive radionice koje će u rujnu biti održane u sklopu riječkog međunarodnog kazališnog festivala Zoom

zoom_festiva_12_radionica_630

U okviru Zoom festivala koji će biti održan u Rijeci od 6. do 12. rujna, udruga Drugo More u Molekuli organizira četiri radionice na temu izvedbenih umjetnosti i medija. Ove radionice namijenjene su mladim novinarima i umjetnicima između 20 i 35 godina iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Švicarske i Austrije, a vodit će ih umjetnički kolektiv LIGNA (Michael Hueners Torsten Michaelsen), Janez Janša, Ivan Marušić-Klif i Igor Ružić

Prva na rasporedu, 7. i 8. rujna, je radionica naslova Svakodnevni radio koju će voditi njemački dvojac LIGNA. Na radionici će se eksperimentirati načinima korištenja radija koji iskorištavaju mogućnosti medija – njegovu sveprisutnost, istovremenost i nevidljivost. Polaznici će raditi radijske prijenose koji prodiru u svakodnevne prostore poput restorana, dućana, automobila – sve kako bi propitali njihov normalitet i strukture moći koje ga podržavaju. Radijski prijenosi bit će site specific u toliko što će se obraćati ili publici direktno u prostorima – vozačima u autu, kupcima u dućanu – ili će se obraćati slušateljima radija koji redovno prate program. Grupa LIGNA  već neko vrijeme eksperimentira učincima koje kolektivi, većinom slušatelji radija, imaju na svakodnevne prostore koji su tehnički nadzirani ili regulirani obostranom kontrolom posjetitelja. 

 

LIGNA, Radio Ballet

Drugu radionicu Izvedba dokumenta od 10. do 12. rujna održat će slovenski umjetnik Janez Janša. Cilj ove radionice jest razviti kreativan pristup povijesti. “Rekonstrukcije su postale izuzetno važan dio izvedbenih umjetnosti, te odražavaju naš odnos prema povijesnim događajima kao i prema samoj povijesti izvedbe. Umjesto da rade na povijesnom događaju, polaznici će izmisliti neki povijesni događaj (stariji od 30 godina) koji će rekonstruirati kroz razne pristupe”, stoji u najavi radionice. Polaznici će kroz vlastita istraživanja o povijesti izvedbe na vrlo praktičan način stvoriti nepostojeći događaj, a prezentacija dokaza o tome događaju bit će predstavljena kroz izvedbenu formu koja može biti kombinacija dokumentarnog kazališta, rekonstrukcije, predavanja kao izvedbe ili ne akademskog predavanja. Janez Janša je autor, režiser i izvođač interdisciplinarnih performansa. Studirao je sociologiju i kazališnu režiju na Sveučilištu u Ljubljani i teoriju izvedbe na Sveučilištu u Antwerpu u Belgiji.

 

Janez Janša, Zidovi tugovanja

Dobar dan, mi radimo jednu predstavu i trebali bi neki video… naslov je radionice koju će od 7. do 9. rujna voditi multimedijalni umjetnik Ivan Marušić-Klif. Ova radionica tematizira upotrebu videa u izvedbenim umjetnostima, s naglaskom na sam kreativni proces te na interakciju između scenskog i tehnološkog. Polaznici će kroz rad dobiti uvid u upotrebu tehnologije na kreativan način i zajedno raditi i na samoj razradi projekata. Na radionici će biti prezentiran široki spektar kreativnih tehnika: od vrlo bazičnih kombinacija kamera-projektor, preko upotrebe unaprijed snimljenih materijala, do live video samplinga i mapiranja projekcije. Od sudionika se očekuje da u skladu sa svojim mogućnostima odaberu jednu od kreativnih tehnika, osmisle sadržaj izvedbe i model interakcije tehnologije te realiziraju zajednički umjetnički rad. Cilj je kroz istraživački proces napraviti kratke performanse u okviru kojih će polaznici imati priliku istraživati različite taktike upotrebe videa u izvedbenim umjetnostima. Ivan Marušić Klif (1969) diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu. Bavi se izradom kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. 

 

Ivan Marušić Klif, Inside / Out

Posljednju radionicu Medijska slika kazališta od 6. do 12. rujna vodit će Igor Ružić. Ova radionica fokusira se na medijskoj prezentaciji i percepciji izvedbenih umjetnosti. S obzirom da festival nije samo mjesto prezentacije umjetnosti nego i njezine provodivosti i prevodivosti, upravo na ta dva aspekta koncentrirat će se polaznici radionice. Oni u njoj postaju gledatelji sa zadatkom, pri čemu je taj zadatak širi, a možda i važniji od misije onih kojima se ta sintagma obično prišiva – kazališnih kritičara. Radionica ostavlja samim polaznicima mogućnost izbora: multimedijska prezentacija, rad na tekstu, izvještaju ili kritici, te međuformatima poput intervjua, okruglog stola, radijske ili televizijske/video kritike, eseja ili crtice. Tijekom radionice naglasak će biti, uz ipak zadržanu dozu fundiranosti ili dubine argumentacije, na poentiranju i osobnom stavu, kako bi polaznici otkrili i svoje načine čitanja kazališta te posljedičnog pisanja ili govorenja o njemu. Igor Ružić je novinar, urednik i kazališni kritičar. Na zagrebačkom Radiju 101 radio je od 1998. do 2011. godine, od 2009. i kao urednik redakcije kulture. Danas je slobodni novinar sa stalnim angažmanom na tportalu.

Organizatori ovih besplatnih radionica, riječka udruga Drugo more, podatke potencijalnih sudionika primat će zaključno do 30. srpnja. Ukoliko želite sudjelovati, detaljne informacije o prijavi pronađite ovdje.

Izvor: Drugo more 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano