Još jednom za Varšavsku

Zelena akcija i Pravo na grad pozivaju na prosvjed koji će se održati u Varšavskoj ulici, u četvrtak, 7. travnja u 11 sati povodom otvorenja centra Cvjetni.

ne_damo_varsavsku_konj

Nakon pet godina nepravilnosti u procedurama i niza nezakonitosti te unatoč 55.000 potpisa i masovnih prosvjeda koji su rezultirali rekordnim uhićenjima nenasilnih građana, otvara se centar Cvjetni Hoto grupe s ulaznom rampom za privatnu garažu u pješačkoj zoni u Varšavskoj ulici. Krinka za izglasavanje javnog interesa koji je bio nužan za realizaciju projekta Cvjetni bile su dvije javne dvorane i prolaz kroz blok do Gundulićeve, no ni to nije ispunjeno. Iz ovih dviju organizacija napominju da obećanog prolaza kroz blok do Gundulićeve nema, a da se javne dvorane Hoto grupa iznajmljuje za komercijalne sadržaje.

Pravo na grad i Zelena akcija organiziraju prosvjed s namjerom da pokažu daljnje protivljenje devastaciji javnog prostora, otimanju pješačke zone te pogodovanjima i nezakonitostima. Iako je projekt Cvjetni realiziran, borba za očuvanje javnog interesa nije okončana, pa organizatori  ističu da je cilj izboriti se da zaključci Skupštine Grada Zagreba iz veljače 2010. godine – zabrana izgradnje garaža i rampi u centru grada te smanjenje izgrađenosti blokova – budu ugrađeni u nadolazeće izmjene GUP-a kako se u Gradu Zagrebu više ne bi mogao ponoviti slučaj poput Cvjetnog i Varšavske

Izvor: Pravo na grad

Objavljeno
Objavljeno

Povezano