Javni prostor kao javno dobro

Dani lokalnog angažmana u Šibeniku okupit će sudionike različitih struka kako bi se ispitale mogućnosti korištenja javnog prostora i revitalizacije objekata nekadašnje vojarne Minerska.

piše:
Martina Domladovac
DAS_vojarna_Minerska_630 FOTO: DAŠ

Piše: Martina Domladovac

U organizaciji Sobe Društva arhitekata Šibenika i Zavičajne škole, od 23. do 25. rujna 2016. godine u Šibeniku će se održati drugi Dani lokalnog angažmana. Cilj događanja je doprinijeti edukaciji sugrađana o važnosti arhitekture te javnog prostora kao javnog dobra, upoznati građane i struku sa zapuštenim, marginaliziranim i nedovoljno valoriziranim prostorima, te preispitati ulogu arhitekture u današnjem funkcioniranju i oblikovanju grada.

Dani lokalnog angažmana prvi put su održani u svibnju 2016. godine kad su predavanja održali Saša Šimpraga, Nataša Bodrožić, Dafne Berc, Diana Magdić, David Kabalin i Emil Jurcan. Teme koje su tada otvorene pokrile su širok raspon, od povijesnog razvoja grada i zaštite moderne arhitekture, komercijalizacije javnog prostora, uloge turizma u planiranju grada i upravljanja starom jezgrom do uloge zajednice u životu gradskog naselja.

Nastavak Dana lokalnog angažmana zamišljen je kao trodnevno događanje koje će okupiti sudionike različitih struka kako bi se kroz radionicu, predavanja i zajedničku diskusiju pokušalo utvrditi probleme, te ispitati različite mogućnosti korištenja javnog prostora i revitalizacije napuštenih objekata koji se nalaze na području nekadašnje vojarne Minerska. U dnevnom dijelu programa održavat će se arhitektonska radionica, dok će se u večernjim satima odvijati predavanja u gradskoj jezgri. Predavanja će održati stručnjaci iz područja arhitekture, antropologije, šumarstva, a teme o kojima će govoriti su kritički turizam, urbani vrtovi, intervencije u javnom prostoru i upravljanje napuštenim prostorima. Gosti predavači bit će Sonja Leboš, Dafne Berc, Tomislav Soldo, Bojan Mucko, Saša Šimpraga, Vice Krnčević, Emil Jurcan, te članovi Sobe DAŠ. Zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti na e-mail adresu najkasnije do ponedjeljka, 19. rujna 2016. godine.

SOBA – Sekcija mladih arhitekata i studenata arhitekture djeluje pri Društvu arhitekata Šibenika od 2012. godine, a Zavičajna škola projekt je neformalnog obrazovanja o povijesti i kulturi, povijesti umjetnosti, starijoj i suvremenoj arhitekturi i urbanizmu, geografiji šibenskog kraja te etnološkim osobinama grada i okolice. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano