Jaka reprezentacija europskog filma

Ovogodišnje, četrnaesto izdanje Motovun Film Festivala održat će se od 25. do 29. srpnja u srcu Istre, gradiću Motovunu, 277 metara iznad mora.

punk_nije_mrtav_480
Glavni program donosi čak 28 filmova (što je izjednačenje festivalskog rekorda iz 2008.), za koje selektor Jurica Pavičić kaže: “28 naslova koji su heterogeni onoliko koliko mogu biti: od plesnih dokumentaraca do dokumentaraca o tučnjavi, od akcijske A produkcije poput Balada triste do mikrobudžetskih filmova poput Žetve i Oča. Tu su svi kontinenti osim Afrike, tu su Kanađani, Australci, Meksikanci, po prvi put tu je Ukrajina, a tu je naravno i ono što je stalno zaštitni znak MFF: dakle, jaka reprezentacija europskog filma”.
Među njima je i svjetska premijera novog filma kultnog srpskog redatelja Želimira Žilnika, Jedna žena – jedan vek, ali i canneski laureat Dječak s biciklom, ekranizacije literarnih uspješnica poput Norveška šume i Misije London, te tri domaća filma – Fleke, Koko i duhovi i Mrak.
U programu zemlje partnera, Made in Ireland, festival predstavlja 16 ponajboljih irskih filmskih ostvarenja u posljednjih deset godina, a u izboru dugogodišnjeg ravnatelja Irish Film BoardaSimona Perrya.
“Zemlju partnera ove smo godine pronašli u Irskoj. Iz Dublina stiže vruća roba – čak šesnaest filmova nove i najnovije produkcije (neki su doslovno ispod čekića). Tu bismo svakako istaknuli dva – The Guard Johna Michaela McDonagha koji za sedam dana kreće u irska kina, ali već sada je izvjesno da će biti veliki hit. S veseljem predstavljamo nevjerojatni dokumentarac Šake Iana Palmera, koji je autor snimao punih dvanaest godina – a govori o tamošnjoj varijanti krvne osvete, u kojoj se najsnažniji pripadnici posvađanih obitelji mlate golim šakama, ne bi li sprali ‘zlu krv’. Oba filma dolaze praćeni gostima, kao, u ostalom i čitav irski program, koji nam dovodi petnaestak producenata, redatelja, glumaca…”, izjavio je Pavičić. 
Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle rekordne 653 prijave, a najbolje od njih u izboru Andreja Korovljeva publika će osim u Motovunu moći pronaći i u videoteci Iskon.TV-a. 
U programu Kino Remetinec, naći će se pak izbor filmova “zatvorske” tematike u odabiru Rajka Grlića, umjetničkog direktora festivala u časnoj mirovini, dok će vlastiti izbor glazbenih dokumentaraca u Motovun i opet dovesti Juliena Templea.
Posebno mjesto u festivalskom programu imaju i finalisti Nagrade Bauer, a  koja se od lani dodjeljuje najboljem filmu godine iz sedam kinematografija u regiji: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Cjelokupna godišnja produkcija ovih kinematografija prolazi kroz dvostruki proces selekcije, a nakon glasovanju u dva kruga odabiru se tri finalista, koji ove godine konkuriraju za nagradni fond od čak 15 tisuća eura.
Među nagradama je i ove godine ona nepotkupljiva, filmu koji najbolje tretira problem korupcije, a festival je dodjeljuje u suradnji s Transparency International Hrvatska i Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske.
Nagrada 50 godina, koja se svake godine dodjeljuje velikanima koji su više od pola stoljeća posvetili rada na filmu, ove godine ide u ruke legendi hrvatske glazbe, maestru Miljenku Prohaski. Ravnao je orkestrima od Zagreba do Montreuxa, a njegove su skladbe s jednakim uspjehom bile popularni hitovi i repertoar Carnegie Halla, te uz sve to potpisao i glazbu za petnaest filmova i dvije TV-serije.
Treći dobitnik motovunske Nagrade MAVERICK kojom se slavi “neukalupljenost” bit će austrijski autor Ulrich Seidl, koji je svojim je filmskim opusom izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije “uređenih filmskih kategorija”. U njemu posvećenoj retrospektivi u Motovunu su na programu Pasji dan, Isuse, ti znaš, Uvoz, izvoz, Braćo, veselimo se i Prisni prijatelji.
Sve dodatne informacije o festivalu i festivalskom programu dostupne su službenoj stranici festivala. 
Izvor: MFF / Foto: Vladimir Blaževski, Punk nije mrtav, 2011
Objavljeno
Objavljeno

Povezano