Izmješteni pisci

U Splitu će ove godine boraviti i stvarati 16 autora iz deset europskih zemalja.

split_480
Oduvijek su putovanja i boravci u drugim sredinama bili vrlo važan dio stvaralačkog razvoja umjetnika te mjesto razmjene, upoznavanja i zbližavanja kultura. Zbog toga su programi koji umjetnicima omogućavaju ovakve boravke, a koji su u Hrvatskoj još uvijek više iznimka nego pravilo, od velike važnosti. Čini se da je jedan takav projekt, posvećen piscima, na dobrom putu da uspješno zaživi u, kako sami Splićani kažu, najlipšem gradu na svitu.
Naime, projekt Writers in residence pokrenut je 2010. godine u partnerstvu udruge Kurs i međunarodne mreže TRADUKI, a u Splitu je u sklopu njega do sada boravilo i javnosti se predstavilo osam pisaca iz Jugoistočne Europe. 
Među dosadašnjim gostima bili su Miodrag Kojadinović (Srbija), Lamija Begagić (Bosna i Hercegovina) i Nikola Madžirova (Makedonija), a ove je godine povećan broj rezidencijalnih termina. Tako će među ostalima na jednomjesečnoj stipendiji provesti i dobitnik prošlogodišnje nagrade za najbolje djelo, zbirku priča Noć, svjetlo, na Sajmu knjiga u Leipzigu, Clemens Meyer, te Bugarin Georgi Gospodinov koji se proslavio svojim Prirodnim romanom
U međuvremenu je projekt proširio svoje djelovanje te su otvorena dva nova rezidencijalna programa za književnike u BiH i Kosovu, a ovogodišnja je novost i pokretanje suradnje s Turskom. U natječaju, na koji se prijavilo 25 autora iz Hrvatske, odabrani su etablirani autori mlađe i srednje generacije, Olja Savičević Ivančević i Branko Čegec koji će boraviti na jednomjesečnoj stipendiji u Istanbulu. U Splitu će mjesec dana živjeti i stvarati nagrađivana turska spisateljica Muge Iplikci pa će se turska kultura, osim u popularnim sapunicama, i kroz književnost intenzivnije predstaviti splitskoj javnosti. 
J. S. / Izvor: Kurs 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano