Iz naše bolje glazbene prošlosti

Jugoton gori Marka Pogačara knjiga je intimnih eseja o pjesmama jugoslavenske i postjugoslavenske muzičke scene od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

marko_pogacar_us_630

Marko Pogačar donosi zanimljivu priču o vlastitom sazrijevanju kroz glazbeni katalog pjesama jugoslavenske i postjugoslavenske muzičke scene od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća i to kroz “dnevničko-kritičke crtice iz naše bolje glazbene prošlosti” koje je od siječnja 2012. do siječnja 2013. objavljivao na Booksa.hr

Ukoričene u knjigu naslovljenu Jugoton gori: Glazbeni dnevnik, ove crtice kroz pedesetak pjesama domaćeg novog vala osamdesetih i kasnije punk rock scene koja je iz njega proizašla objašnjavaju jedno odrastanje, pronalaze izgubljene veze za mlađu generaciju nepoznatog života prije rata s početka devedesetih i onoga što je uslijedilo nakon toga. 

Knjigom Jugoton gori obuhvaćeni su i neki bezvremeni klasici jednako kao i remek-djela “skrivene povijesti” lokalne popularno-glazbene scene. Pogačar nam ovim intimističkim zapisima govori da nam te veze itekako nedostaju, a da je glazba ta koja će nas uvijek podsjećati da negdje postoji drugačiji svijet.

Izvor: Sandorf / Fotografija: Solidarity Park Poetry

Objavljeno
Objavljeno

Povezano