Hrvatski film danas

Knjiga o suvremenom hrvatskom filmu - In Contrast: Croatian Film Today - naći će se u svjetskoj distribuciji.

in_contrast_630

Za hrvatskim filmom koji sve češće obilazi svjetske festivale, u svijet je nedavno krenula i prva knjiga o suvremenom hrvatskom filmu na engleskom jeziku, u suizdanju Hrvatskog filmskog saveza i američkog nakladnika Berghahn Books, koji je ujedno preuzeo i njezinu svjetsku distribuciju. In Contrast: Croatian Film Today zbornik je eseja, studija, kritika i intervjua s hrvatskim redateljima te nudi sveobuhvatan i mnogostran uvid u izazovnu hrvatsku filmsku scenu, koja je zahvaljujući političkim, ekonomskim i jezičnim barijerama do sada bila uglavnom nepristupačna stranom čitatelju.

Knjiga okuplja ekipu priznatih znalaca koji proučavaju hrvatski film iz različitih perspektiva, istražujući ne samo njegovu noviju povijest od utemeljenja hrvatske države, nego i njegov razvoj tijekom jugoslavenskog razdoblja. Upoznajući čitatelja sa složenom političkom i umjetničkom situacijom, autori razmatraju različite filmske vrste, uključujući animaciju, dokumentarni i igrani film, te se bave pitanjima stila i prikaza, društvenog angažmana, industrije, nacionalnog identiteta, roda, publike, domaće i inozemne recepcije hrvatskoga filma. Intervjui s nekim od najistaknutijih hrvatskih filmskih redatelja živo prikazuju njihovu umjetničku praksu, a ujedno služe kao svjedočanstva kako o socijalističkom tako i o tranzicijskom kulturnom ambijentu. Obuhvativši bogat izbor filmova široke tematske i stilske palete, odjeljak knjige s recenzijama filmova nudi prijeko potreban vodič kroz nedovoljno poznat svijet.

In Contrast: Croatian Film Today uredile su hrvatsko-američke znanstvenice Gordana P. Crnković (University of Washington) i Aida Vidan (Harvard University), realiziran je u suradnji s online časopisom Kinokultura, a sufinacirali su ga američki National Endowment for the Humanities i Hrvatski audiovizualni centar.

Autori tekstova u zborniku su Sanja Bahun, Petra Belković Taylor, Gordana P. Crnković, Marko Dumančić, Nikica Gilić, Vida Johnson, Hana Jušić, Mario Kozina, Bruno Kragić, Tomislav Kurelec, Karla Lončar, Inna Mattei, Katarina Mihailović, Nataša Milas, Lorraine Mortimer, Diana Nenadić, Jurica Pavičić, Boško Picula, Maxim Pozdorovik, Mima Simić, Tomislav Šakić, Ivo Škrabalo, Aida Vidan i Zhen Zhang.

Izvor: HFS

Objavljeno
Objavljeno

Povezano