Goranov vijenac Rešickom i Vidaić

Delimir Rešicki dobitnik je nagrade Goranov vijenac za 2011. godinu, a Martina Vidaić za pjesnički rukopis Tkiva nagrade Goran za mlade pjesnike.

delimir_resicki_480
Nagrade će im biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka, u Lukovdolu.
Goranovo proljeće ove godine počinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim događanjima u riječkom Art kinu i Klubu Palach, a završava 23. ožujka u Studentskom centru.
Žiri Goranova proljeća – Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković – jednoglasno je odlučio Goranov vijenac ove godine dodijeliti hrvatskom pjesniku Delimiru Rešickom. U obrazloženju se navodi da “Rešicki, stavljajući ustrajno jezik pjesništva u odnos s drugim društvenim jezicima, poput jezika kršćanstva, nacionalne povijesti ili supkulture, nastoji otvoriti i problem političnosti književnosti”.
U okviru suvremenoga hrvatskog pjesništva, napose onog koje nastaje unazad tridesetak godina, opus Delimira Rešickog po mnogo čemu “zauzima mjesto razlike”. Njegovo je pjesništvo višestruko nagrađivano i u domovini i u inozemstvu, pjesme su mu uvrštene u sve utjecajnije antologije i preglede hrvatskog pjesništva, a prevođene su na brojne strane jezike, među ostalim na njemački, engleski, francuski i talijanski, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju.

“Pjesnički rukopis Martine Vidaić (1986.) odlikuje metaforički bogat, višeznačan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezičnih registara i lakoća kojom se unutar uobičajena, ‘korisničkog’ jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari”, navodi se u obrazloženju nagrade Goran za mlade pjesnike 2011.

Izvor: IGK 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano