Fantomska institucija i institucionalizacija arhiva

U sklopu projekta Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi, čileanska kustosica i umjetnica Isabel Garcia Pérez de Arce održat će seminar o umjet

arhiva_siroki_kut_480
Kroz seminar Fantomska institucija i institucionalizacija arhiva – koji će se održati u četvrtak, 26. siječnja u 13 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnostiIsabel Garcia Pérez de Arce pozabavit će se umjetničkim institucijama i njihovim nastojanjima u posljednjim godinama da u programe i zbirke uključe arhive iz južnoameričkih zemalja. “Hoće li umjetnički arhivi iz Južne Amerike moći promijeniti “veliku povijest” i ponuditi drugačiji način čitanja konceptualne umjetnosti ili dati novi pogled na “kritičku” umjetnost? Mogu li ti dokumenti i svjedočanstva, danas spašeni od zaborava, obnoviti umjetnička promišljanja i rasprave o spoju “umjetnosti i politike”? Mogu li južnoamerički arhivi pridonijeti očuvanju i pokretanju lokalnih arhiva namijenjenih ispisivanju i stvaranju povijesti? Koje su političko-poetske interpretacije arhiva i kakva je uloga imaginacije u tome? Mogu li arhivi dati mogućnost iščitavanja povijesti kroz poetsku subjektivnost suprotstavljenu hegemonijskom diskursu? Kakav je odnos dokumenta i vizualnog? Naposljetku, je li dovoljno stvoriti nove taksonomije kako bi se dobile nove povijesti?”, neka su od pitanja na koja će se pokušati dati odgovor u seminaru. 

Isabel García Pérez de Arce umjetnica je i kustosica iz Santiago de Chilea. Bila je ravnateljica Centra za umjetničku dokumentaciju pri Cultural Palacio La Moneda od njegova osnutka 2006. do 2010. godine. Za to je vrijeme uspostavila i formirala arhiv suvremene umjetnosti u Čileu tijekom posljednjih trideset godina, kao zbirku knjiga i audiovizualnog materijala dostupnog istraživačima i studentima. Pokrenula je program Archivo Abierto, niz izložbi i seminara koji su razmatrali koncept arhiva i širenje njegovih akademskih, povijesnih i poetskih mogućnosti. Izlagala je na 28. São Paolo Biennalu, kurirala niz izložbi, te sudjelovala u brojnim međunarodnim seminarima i pisala za razne publikacije, a tijekom 2010. bila je gost-istraživač u Muzeju Reina Sofia u Madridu.

 

Isabel García Pérez de Arce, Some Ideas for a Tesaurus, 2001.
Seminar Fantomska institucija i institucionalizacija arhiva dio je partnerskog projekta Digitalizacija ideja: arhivi neoavangardnih i konceptualnih umjetničkih praksi usredotočenog na ove prakse u srednjoj i istočnoj Europi tijekom 1960-ih i 1970-ih godina. Jezgru projekta čini internetski portal na kojemu je okupljena i predstavljena digitalizirana građa iz zbirki, arhiva i knjižnica partnerskih muzeja te privatnih arhiva. Riječ je o umjetničkim radovima i publikacijama koji su u vrijeme svojeg nastanka, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, nastojali izaći izvan muzejskih postava i zatvorenosti staklenih vitrina. Danas nas njihova rijetkost i krhkost ponovo navodi da je čuvamo od dodira, a opet učinimo dostupnom svima.
Projekt provode Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Moderna Galerija, Ljubljana; Muzej moderne umjetnosti u Varšavi i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, a ostvaren je uz podršku Programa Kultura 2007-13, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Erste zaklade i Art Mentor fondacije.
Sudjelovanje na seminaru je besplatno, a zbog ograničenog broja sudionika zainteresirani se pozivaju da se prijave do 25. siječnja elektroničkim putem
Izvor: MSU

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano