Eksplicitni bijenale

Na pedesetgodišnjicu Muzičkog biennala Zagreb, Multimedijalni institut i MBZ po peti put surađuju na festivalskom segmentu vezanom uz suvremenu elektronsku glazbu.

hinteregger_500

Nakon što je 2009. težište programa explicit music bilo na odnosu glazbe, filma i filozofije (vezano uz Wellesovu ekranizaciju Kafkinog Procesa, koja je ranih šezdesetih dijelom snimana u Zagrebu) za bijenalsku obljetnicu programska se okosnica vrti oko odnosa glazbe i plesa te posvete dvojici velikana koji su sudjelovali na Biennalu – Johnu Cageu i Karlheinzu Stockhausenu.

U Zagrebačkom plesnom centru će od 11. do 13. travnja od 22 sata, publika imati priliku gledati/slušati tri komorna plesno-glazbena djela. Prve večeri svoj komad će izvesti pariška plesačica Cecilia Bengolea, koja je dvaput gostovala na zagrebačkom Queer festivalu, zajedno s jednim od prvaka elektronske glazbe, Christianom Fenneszom. Druge večeri Damir Bartol Indoš i njegov česti suradnik, bečki elektroničar Helge Hinteregger (uz pomoć Tanje Vrvilo i Ivana Marušića Klifa) premijerno izvode svoj work-in-progress Kriegspiel, inspiriran igrom rata Guya Deborda. Program u ZPC-u zatvaraju njemačka plesačica Antje Velsinger i još jedan od pionira elektronike Markus Popp (aka Oval), komadom wall/paper/wall.

Koncertantni vrhunac desetogodišnje suradnje Multimedijalnog instituta i Muzičkog Biennala trebao bi pak biti nastup ansambla Zeitkratzer u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski (14. travanj, 22 sata). U ukrštenom osluškivanju unatrag i unaprijed Zeitkratzeri će premijerno izvesti skladbu Nine, u kojoj član ansambla Burkhard Schlothauer strogo primjenjuje kejdžijansku kompozitorsku metodu te zapisuje nikad-napisani Cageov komad za ansambl od 9 članova. Slično kao i u drugim dosadašnjim radovima Zeitkratzera radi se o destabilizaciji funkcije autora u suvremenoj glazbi. Drugi autor kojem se ansambl okreće jest Stockhausen, gdje će Zeitkratzer dati svoju interpretaciju Stockhausenova ciklusa Aus den sieben Tagen. Kraj koncerta pripast će pjesmama, SONGSliedu za 21. stoljeće u pjevačkoj izvedbi Marca Weisera, uz pratnju ansambla.

Program je nastao u koprodukciji Muzičkog biennala i Multimedijalnog instituta, u suradnji s Kulturom promjene SCZG i Zagrebačkim plesnim centrom. Program podržali Goethe-Institut Kroatien i Austrijski kulturni forum Zagreb.

Izvor: mi2

Objavljeno
Objavljeno

Povezano