Dobre vibracije

Muzički salon SC najavljuje program do kraja sezone.

Dub_Trio_630

Pod novim umjetničkim vodstvom mlade muzikologinje Davorke Begović, Muzički salon SC nastavlja sa zanimljivim glazbenim programom koji uključuje ne samo koncerte, nego i glazbene radionice, rezidencije i glazbeno-scenske projekte. Eksperimentalni jazz, audiovizualni projekti, glazbene instalacije, future jazz, suvremena glazba, post rock, inovacije na području glazbenih instrumenata, istraživanja u zvuku, dub, punk, rock, electro, neki su od pravaca povezanih uz predstojeći glazbeni program Kulture promjene SC-a.

Ožujak u Studentskom centru donosi nastup relativno novog eksperimentalnog folk jazz kvinteta The Unleashed Bop Force u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Na inicijativu jazz gitarista Vanje Kevrešana okupljena su petorica glazbenika, mahom školovanih na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Osim Vanje Kevrešana tu su bubnjar Anđelko Stupar, saksofonisti Vojkan Jocić i Grgur Savić, te kontrabasist Petar Bazdanović, a u &TD-u će nastupiti 15. ožujka s početkom u 21.30 sati.
16. U veliku se dvoranu Teatra &TD  16. ožujka vraća videoumjetnik Bruce McClure, koji je nastupio na 6. Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25fps u rujnu 2010. godine, a ovoga puta njegov nastup bit će realiziran u suradnji Muzičkog salona SC s Multimedijalnim institutom MaMa.
Nakon radionice Henninga Frimanna i Damira Bartola Indoša tijekom koje će polaznici od 19. do 24. ožujka graditi zvučnu skulpturu, te zajednički raditi na improvizacijskoj nadogradnji strukturirane zvučne instalacije, slijedi nastup americana benda Rebel Star u specijalnom izdanju. Tri godine nakon premijernog nastupa u Teatru &TD, Rebel Star se vraćaju u Zagreb održati samostalan koncert na istom mjestu 24. ožujka. Milan Glavaški i Atila Prikler sada nastupaju kao duo koji na inventivan način spaja prastare gitare, klavijature i bubanj s modernom produkcijom i energičnom svirkom. Americana je i dalje osnova zvuka Rebel Stara, ali ovoga je puta začinjena jedinstvenom interpretacijom bluesa i folka.

U travnju, na Live Electronic Actu,  Muzički će salon ugostiti dva domaća future/space/electro jazz kolektiva, a osim pojedinačnih setova bendovi Chui i Capisconne Electro Unity odsvirat će i zajednički set, 12. travnja, u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Krajem mjeseca počinje i prva rezidencija Muzičkog salona, a umjetnica koja dolazi na rezidenciju je mlada nizozemska skladateljica, glazbenica i likovna umjetnica Dyane Donck koja će raditi na novim glazbenim i multimedijalnim materijalima s nekoliko hrvatskih mladih izvođača.  Prva prezentacija rezidencije na rasporedu je 7. svibnja u polukružnoj dvorani &TD-a.

Svibanj će po broju programa  biti “glazbeni” mjesec u Studentskom centru. Prvi je koncert zakazan za 2. svibnja. Novi glazbeni materijal Zagreb jazz portraita u obradi skladatelja Dubravka Palanovića predstavit će zajednički Acoustic project & Zagreb jazz portrait. Nakon već spomenute prezentacije rezidencije Dyane Donck uslijedit će koncert  kvarteta KLANG kojeg čine mlade udaraljkašice Anita Primorac i Kaja Farszky te pijanistice Ana Lucić i Vlatka Peko, a na programu će biti mahom djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Kvartet KLANG je među najperspektivnijim mladim ansamblima koji se bave suvremenom glazbom u Hrvatskoj, a svoju su virtuoznost i muzikalnost ove glazbenice pokazale na vrlo uspješnim koncertima u Bjelovaru, Osoru, Opatiji, Hrvatskom glazbenom zavodu, kao i pobjedom na međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru 2010. godine.
Nakon domaćih glazbenika Muzički salon će 14. svibnja ugostiti američki eksperimentalni post rock bend The Ascent of Everest te, dva dana kasnije, i inovatore glazbenih instrumenata s nedavno zabilježenim međunarodnim uspjehom: umjetnički dvojac Lightune.G svojom je luminoakustičkom kompozicijom Lighterature Reading osvojio treću nagradu na međunarodnom natjecanju inovatora glazbenih instrumenata na Georgia Tech Centre for Music Technology u Atlanti. Lighterature Reading temelji se na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta u solarnim panelima. Osim večernjeg nastupa u velikoj dvorani Teatra &TD Lightune.G nastupit će istoga dana u podne na terasi Kluba SC, koristeći sunčevu svjetlost za generiranje zvučnog materijala.
Nakon njih na rasporedu je nastup francusko-švicarsko-slovenskog kvarteta i promocija cd-a kojeg su nedavno objavili za slovenski labell’innomable, specijaliziran za istraživanja u zvuku i eksperimentalne projekte.  Kvartet čine Michel Doneda (saksofon), Tomaž Grom (kontrabas), Jonas Kocher (harmonika) i Tao V. Sambolec (laptop).
Za kraj svibnja, 22. svibnja, u atrij Teatra &TD se nakon dvije godine vraća dub/reggae/post rock/punk trio iz Brooklyna, Dub Trio, te na samom početku lipnja eksperimentalni electro pop duo High Places.
Glazbenu sezonu Kultura promjene neće zatvoriti već 1. lipnja., ali nekoliko će koncerata, kažu organizatori, još neko vrijeme ostati iznenađenje. Dotad sve informacije o aktivnostima Muzičkog salona SC možete pratiti na njihovoj web ili facebook stranici. 

Fotografija: Dub Trio / Izvor: Muzički salon SC 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano