Čuvanje interesa za tekst

U izdanju Meandarmedije objavljen je izbor iz poezije Branka Čegeca, autora koji je tri desetljeća sudionik i protagonist suvremenoga hrvatskog pjesništva.

bcegec_630 FOTO: hrvatskiplus.org

“Riječ je o upornom interveniranju u prostor vladajućih poetika, u postojeće stanje stvari i strasnom čuvanju interesa za tekst, koji nerijetko nastaje iz pustoši jezika, na rubu grada, otoka, u zagubljenosti i bespućima putovanja, ekrana, praznine… Dok je mnogo toga tonulo za onoga koji je stajao pred otvorenim vratima (pjesnik tužnih jezika eseja, priloga za povijest odustajanja, arhaičnih okvira, fantoma nostalgije, sintakse kože, sintakse mjesečine, silazaka i putopisanja) – nastajali su u neuhvatljivom rasporedu crnog, relativnog i beskonačnog neprispodobiva sjećanja, patetične fraze, fragmenti, fantazije i realnosti, maskirni portreti…”, napisao je u pogovoru Miroslav Mićanović koji je i izabrao poeziju za zbirku Unatrag (2012-1980).

“Uznemiravanje i odustajanje od projekta književnosti kao rezervata smisla i vječnosti, individualnost, destrukcija jezičnih i poetičkih normi, poliperspektivnost – samo su neka od uporišta pjesničkog teksta koji se za čitatelja, vjerujemo i u ovom izboru oblikuje kao ritmična, vibrantna i uzbudljiva palimpsestna magma”, nastavlja Mićanović.

Branko Čegec rođen je 1957. u Kraljevu Vrhu, a diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao je književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Bio je glavni urednik časopisa Quorum i lista za kulturu Oko te urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo je vlastitu nakladničku kuću Meandar, od 2005. Meandar mediu. Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili koautor više izbora i pregleda hrvatske književnosti u zemlji i inozemstvu.

Izvor: MeandarMedia

Objavljeno
Objavljeno

Povezano