Crni ponedjeljak u Poljskoj

Inicijativa Obrani pravo na izbor u znak podrške ženama u Poljskoj koje prosvjeduju protiv kriminalizacije pobačaja, na uglu Varšavske i Cvjetnog trga organizira prosvjednu akciju.

piše:
Martina Domladovac
Obrani_pravo_na_izbor_630 FOTO: Obrani pravo na izbor / Facebook

Piše: Martina Domladovac

Žene u Poljskoj nemaju pravo pobačaja na zahtjev od 1993. godine, a u zadnje vrijeme suočene su s opasnošću njegove potpune kriminalizacije. Trenutno je u Poljskoj pobačaj legalan jedino u tri slučaja: kada je ženino zdravlje ili život ugrožen, kada je fetus teško malformiran i kada je trudnoća posljedica kaznenog djela. Poljski Parlament prošli je tjedan pustio u proceduru inicijativu koja pobačaj u potpunosti kriminalizira dok je inicijativa za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev istoga dana odbijena.

Novi zakon predviđa zatvorske kazne do pet godina za optužene žene i liječnike, a pobačaj će sada biti dozvoljen samo u slučaju “izravne prijetnje ženinom životu”. Sve žrtve seksualnog nasilja, bez obzira na dob, bit će prisiljene roditi, kao i žene koje nose teško malformirani fetus, iako će takvo dijete umrijeti ubrzo nakon poroda. Novi zakon onemogućava i određene prenatalne testove, zbog čega će dijagnostika i liječenje fetusa postati gotovo nemoguća, dok žene koje su doživjele spontani pobačaj, umjesto suosjećanja i podrške očekuje policijska istraga.

Zbog prijedloga zakona koji je na korak od usvajanja, žene u Poljskoj odlučile su u ponedjeljak, 3. listopada 2016. godine održati Opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Toga dana žene neće ići na posao, na fakultete niti obavljati svoje druge redovne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, održavat će demonstracije i druge javne akcije. Štrajk je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom kojeg su izvele žene na Islandu 1975. godine, prosvjedujući protiv rodne nejednakosti u društvu i na radnom mjestu. Dan koji je među islandskim muškarcima poznat kao Dugi petak, žene su umjesto na svojim radnim mjestima i brizi za kućanstvo, provele okupljene na trgovima i ulicama, demonstrirajući koliko je ženski rad krucijalan za svakodnevno funkcioniranje društva.

Službeni prosvjed u ponedjeljak do sada je najavljen u više od šezdeset poljskih gradova, te deset glavnih gradova drugih europskih zemalja. Krakow post najavljuje kako mnoge male i velike tvrtke otvoreno podupiru prosvjed i možda uopće neće raditi tog dana. Akciju podrške Općem ženskom štrajku u Poljskoj organizira Inicijativa Obrani pravo na izbor. Njome se želi izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj te upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj.

Akcija će se održati u ponedjeljak, 3. listopada na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u 18 sati.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano