Borba za red

Nakon četiri godine, zagrebačka Gradska skupština na posljednjoj je sjednici u ovakvom sazivu prihvatila izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana.

nikad_vise_varsavska_630

Najveća zamjerka prijedlogu GUP-a bilo je čak 215 nelegalnih ispravaka koji su od 2006. do 2009. postupno ugrađivani u Generalni urbanistički plan. Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine ukinute su odredbe uvrštene tijekom 2007. kojima je ukinuta zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, dozvoljeno kopanje ulaznih rampi u podzemne garaže na javnim površinama te povećana količina dozvoljene izgrađenosti donjogradskih blokova. U jeku prosvjeda protiv kopanja rampe u Varšavskoj u ožujku 2010. Gradska skupština je pod pritiskom javnosti donijela zaključak prema kojem se u sljedećoj izmjeni GUP-a ove izmijenjene odredbe trebaju vratiti na staro.

Usvajanjem zaključaka Gradske skupštine sadržanih u ovim izmjenama ukinuto je još nekoliko odredba nastalih izmjenama GUP-a u proteklom razdoblju. Eliminirana je mogućnost izgradnje na zelenim površinama u podsljemenskoj zoni, uvrštena u GUP izmjenama iz 2009. godine. Pored toga, ukida se mogućnost izgradnje u rekreacijskoj zoni na Krešićevim livadama na Tuškancu te se livada pored Kraša prenamjenjuje iz mješovite u zelenu, kao što je i bilo prije prenamjene koja je još uvijek predmet istrage Državnog odvjetništva. Također, zastupnici nisu usvojili konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja studentskog kampusa Borongaj jer je predložena odluka sadržavala čak 50 posto više kvadrata od predviđenog.

Tijekom sjednice Gradske skupštine, aktivisti Zelene akcije i Prava na grad ispred stare gradske vijećnice poduprli su namjeru skupštinske većine da prihvati izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana. “Prijašnje promjene GUP-a pogodovale su isključivo investitorima, na štetu prirode i grada. Novim GUP-om donjogradska zona oslobođena je građenja garaža, odnosno denivelacije. Neće više biti predimenzionirane izgradnje u središtu grada, ali ni u podsljemenskoj zoni”, rekao je Teodor Celakovski iz Prava na grad.

Zagrebačka gradska skupština izglasavanjem izmjena spriječila je slučajeve poput Cvjetnog prolaza Tomislava Horvatinčića ili Kulmerovih dvora Ivice Todorića. Milan Bandić protivio se ovakvim izmjenama te zaprijetio da će se promjenom odnosa snaga u gradskoj politici nakon izbora GUP vrlo brzo ponovno naći na dnevnom redu Gradske skupštine.

“Ovaj GUP grada Zagreba je početak uvođenja reda u urbanizam gdje više neće biti moguće pojedinačne situacije u GUP-u koje su dosad bile moguće, kao primjerice Varšavska ulica, garaže ispod HNK. Na ovaj način se uvode vrlo jasna pravila i puno nedvosmislenija procedura nego što je to bila prije. Ovo je borba za red”, rekao je predsjednik Skupštine Davor Bernardić.

KP / pravo na grad / HTV

Objavljeno
Objavljeno

Povezano