Zaključani u labirintima birokracije

Otvorena je javna rasprava o izmjenama zagrebačkog GUP-a koje bi trebale omogućiti rješavanje nesigurnih uvjeta u kojima korisnici Medike djeluju više od desetljeća.

FOTO: Kulturpunkt.hr

Organizirani upadi policije u alternativne klubove u maniri američkih blockbustera donedavno su pripadali kanonu “priča sa šanka”, no policijska racija prostora bivše tvornice lijekova Medika, jednog od ključnih mjesta nezavisne kulture u Zagrebu, ponovno ih je vratila u stvarnost. Da posjeti policije posjetiteljima_cama Medike nisu nova vijest, govori nam koordinatorica udruge AKC Attack, Sanja Burlović, no za razliku od ranijih iskustava kaže da “do ove godine nikad nije bila interventna s dugim cijevima i nisu nasilno ulazili u prostore bez naše dozvole, jer to nisu smjeli”. Tijek racije Burlović je opisala uspoređujući teatralnost i opseg racije s izglednim očekivanjem pronalaska narko kartela, da bi policija u Medici zatekla izvedbu predstave, koncerte i zatečenu publiku. U priopćenju koje su objavili ovim povodom, članovi i članice Attacka ukazali su na osjećaj nesigurnosti koji je ovaj “neugodan igrokaz s nepotrebnom uporabom sile” izazvao kod posjetitelja_ica, apelirajući pritom na Grad Zagreb, koji je vlasnik prostora, da riješi pravni status Attacka i drugih organizacija koje godinama uspješno provode svoje programe u prostorima Medike.

Priča o Attacku formalno počinje osnutkom Autonomne tvornice kulture – Attack! 1997. godine u Zagrebu, a udruga je uselila u prostor bivše tvornice lijekova Medika, s čijim se imenom kolokvijalno često poistovjećuje, krajem 2008. godine. Godinu dana kasnije, udruga potpisuje ugovor o korištenju prostora Medike na temelju kojeg i dalje plaća najam i režije unatoč tome što je istekao još 2011. godine. Rok ugovora na dvije godine određen je zbog očekivane izgradnje Kongresnog centra na istoj lokaciji, o kojem se počelo raspravljati još 2004. godine. 

Natječaj za spomenuti kongresni centar proveden je i financiran 2005. godine, a skoro 20 godina kasnije i dalje nije realiziran. Ipak, prostor kompleksa bivše tvornice Medika u Generalnom urbanističkom planu određen je kao dio područja turističke namjene na kojem se omogućuje izrada gradskog projekta – Kompleks kongresnog centra. Zbog toga, prema mišljenju Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada (danas Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje), na njemu nije moguće izvoditi značajnije zahvate, izuzev poduzimanja “nužnih mjera hitnih intervencija i sanacija u svrhu sprječavanja daljnjeg propadanja objekta i mogućnosti urušavanja krovišta i nosivih zidova”. U međuvremenu, dotrajalost infrastrukture Medike više ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete za rad, a već kompliciranu situaciju dodatno su otežala strukturna oštećenja koja je prostor pretrpio u potresu i nakon poplave 2020. godine. 

 “Odmah nakon potresa bili su statičari i napravili procjenu. Kompleks Medike građen je u različitim etapama, pa je prema tome i kvaliteta izgradnje po određenim dijelovima drugačija. Dio koji su koristili cirkuski umjetnici je oštećen u potresu i nije za upotrebu dok se drugi dijelovi mogu koristiti, a kao posljedica potresa i obilnih kiša, uništio nam se krov na galeriji gdje je sad rupa”, pojašnjava Burlović. Njena je zamjerka što unatoč brojnim apelima Gradu, nije postignut značajan pomak, a udruga ne može sama financirati troškove sanacije prostora, niti je za to ovlaštena.

Javni apel koji je Attack uputio gradskoj upravi nakon policijske racije samo je posljednji u nizu pokušaja da udruge dobiju odgovor na pitanje o budućnosti prostora u kojem provode programe financirane, između ostalog, iz javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, i za koji redovito podmiruju dospjele obaveze. Dvadeset dana kasnije, upravitelj zgrade, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, postavlja oznake o opasnosti od urušavanja po cijelom kompleksu. 

FOTO: Kulturpunkt.hr

Gradskom uredu za upravljanje imovinom i stanovanje poslali smo upit o izvidima na temelju kojih je postavljena obavijest, kao i tome što Grad kao vlasnik prostora namjerava poduzeti u omogućavanju njegovog sigurnog korištenja. Od gradske Službe za informiranje i medije primili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti:

“Prilikom prvog preliminarnog pregleda zgrada nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, kompleks Jukićeva – Pierottijeva 11 označen je narančastom oznakom kao privremeno neuporabljiv s preporukom detaljnog pregleda i mjera hitne intervencije koje su provedene odmah nakon potresa. Stanje zgrade utvrđeno je Elaboratom o stanju konstrukcije zgrade u travnju 2021. te je podnijet zahtjev za konstruktivnu obnovu koji se vodi pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. S obzirom na dugotrajnost navedenog postupka te nepredvidive vremenske uvjete kao i činjenicu da se unutar kompleksa nalaze prostori koji se i dalje koriste, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, koje je upravitelj zgrade, naručilo je izradu i postavljanje znakova upozorenja od opasnosti od urušavanja na objektima. Znakovi su postavljeni na vidljiva mjesta unutar kompleksa i na svim ulazima kako bi se upozorilo prolaznike i korisnike na potencijalnu opasnost.”

Unatoč dugogodišnjim problemima sa sanacijom štete u prostoru koji koristi, gradska uprava opetovano ne reagira na apele udruge, zbog čega se stječe dojam da Attack trajno ostaje zaključan u labirintima gradske birokracije. Kad je riječ o očekivanjima od Grada, Burlović se vraća na nužnost izmjene GUP-a, bez kojeg nema pomaka u rješavanju pravnog statusa korisnika i sanaciji Medike. “Attack želi da se tamo stvore uvjeti za normalno funkcioniranje, da nam se omogući nesmetan i legalan rad, jer se u protivnom ugrožavaju svi naši programi koje nemamo gdje realizirati”, ističe. Stavljajući borbu za prostor u kontekst izmjene vlasti od “Bandićeve administracije do aktualne”, Burlović komentira da “bi bila velika ironija da baš ova trenutna vlast koja se diči svojim kulturnim politikama i razvojem urbane kulture, ugrozi našu egzistenciju po pitanju infrastrukture”.

Nove izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana najavljene su na 22. sjednici Gradske skupštine 27. travnja 2023., a u kontekstu Medike nabrojeni ciljevi javnih potreba te “preispitivanja i osiguranja potrebnih kapaciteta sadržaja javne i društvene namjene”, naslućuju mogući korak ka pravnom razrješenju aktualnih problema. Isti ciljevi istaknuti su i na posljednjoj, 35. sjednici Gradske skupštine održanoj 27. lipnja, na kojoj je najavljena javna rasprava o prijedlogu izmjena GUP-a. Prijedlog izmjena objavljen je već idućeg dana, 28. lipnja, kada je otvorena i javna rasprava u sklopu koje će se svi prijedlozi i primjedbe primati do 12. srpnja.

S ovim razvojem događaja, otvara se i pitanje nastavka rada udruga koje koriste prostore u Pierottijevoj 11 i provedbi njihovih programa za vrijeme potencijalne obnove prostora koje bi izmjene GUP-a konačno omogućile. U tom kontekstu Burlović ističe da smještanje udruge u “institucionalizirani” prostor nije rješenje. “Ne znam koje je idealno rješenje u vezi sanacije, a istovremeno nesmetane provedbe naših programa, mislim da je predaleko planirati i pričati o nečemu na razini što bi bilo kad bi bilo. Prvo Grad treba pokazati volju da se krene rješavati situacija u tom smjeru, a onda možemo razmišljati i planirati”, zaključuje. 

Najavljena promjena GUP-a tek je prva pretpostavka za rješavanje nesigurnih i nepovoljnih uvjeta u kojima korisnici Medike djeluju više od desetljeća, a preostaje vidjeti hoće li biti praćena i drugim koracima koji će osigurati razvoj ovog prostora kao autonomnog društveno-kulturnog centra. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano