Nastavak prakse ignoriranja

Nakon potresa, poplava u Zagrebu dodatno je naglasila potrebu za hitnom obnovom prostora Medike, na što se gradska uprava sustavno oglušuje.

medika_ostaje_630

AKC Medika već više od deset godina predstavlja jedan od ključnih punktova zagrebačke nezavisne kulturne scene koji osim redovnog programa osigurava i prostor za rad brojnim umjetnicima i umjetnicama, aktivistima i kulturnim radnicima. Kompleks nekadašnje tvornice je, kao i većina starijih građevina u centru grada, pretrpio znatna oštećenja u potresu koji je 22. ožujka pogodio grad Zagreb, čime je dio prostora za kulturu postao privremeno ili trajno neupotrebljiv. Kako nam je tada javila jedna od korisnica prostora, Haclabova Dina Karadžić, ozbiljno je oštećen dio krovišta, dok je i više zidova u desnoj zgradi napuklo u različitoj mjeri.

Četiri mjeseca nakon potresa u kojima šteta nije sanirana, obilne kiše doprinijele su dodatnoj devastaciji prostora pod oštećenim krovovima, zbog čega se vodstvo Medike ponovno javnim putem obraća vlasniku – Gradu Zagrebu – sa zahtjevom da započne s hitnim popravcima, te da u ovoj kriznoj situaciji obustavi daljnju naplatu naknade za korištenje onog dijela prostora koji nije u uporabnom stanju.

“Naknada za uporabu neuporabljivog gradskog prostora logički je besmislena i ostvaruje se na štetu korisnika koji, obzirom na nemogućnost obavljanja djelatnosti i/ili provedbe programa, nisu u mogućnosti pokrivati troškove naknade za korištenje”, stoji u obrazloženju Medikinog tima poslanom medijima. Kao razlog naplate naknade za korištenje privremeno neupotrebljivog prostora, pojašnjavaju, Grad Zagreb navodi nepostojanje ugovora o najmu, za koji su korisnici prostora pak podnijeli zahtjev još 2015. godine. Gradska uprava ga do sada još nije ispostavila, niti neće, navodi se u priopćenju, “sve dok prostor ne zadovoljava minimalne uvjete protupožarne sigurnosti, koje pak u ovom slučaju može osigurati samo sam vlasnik – Grad”.

Naime, jedini subjekt kojem je pravno dopušteno raditi popravke jest vlasnik zemljišta i kompleksa, a to je Grad Zagreb čiji su uredi o šteti nastaloj potresom obaviješteni pisanim putem i službenom prijavom štete pet dana nakon razornog potresa, 27. ožujka 2020. “Šteta je svakoga dana sve veća, a datum i opseg sanacije štete u AKC Medika još uvijek nisu utvrđeni, iako kao korisnici navedeni u kulturnoj strategiji Grada Zagreba kontinuirano kontaktiramo gradske službe”, navodi se u priopćenju korisnika prostora.

Apeliraju stoga na odgovorno i žurno djelovanje vlasnika prostora i Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo kao nadležne službe za upravljanje zgradom AKC Medika da u što kraćem roku i bez daljnje odgode pristupe pregledu i popravku prostora kako bi omogućili daljnji rad i sigurnost korisnika i korisnica prostora Autonomnog kulturnog centra Medika kao i čitavog susjedstva.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano