NeSSFFie pozdravlja s Brača

4. Super Supetar Film Festival, održan od 10. do 14. srpnja, još jedanput pokazao što znači kada se mladi entuzijasti i zaljubljenici u dokumentarni film založe za oživljavanje svog mjesta.

piše:
Anja Grgić
ssff_2012_640

Piše: Anja Grgić

Gastronomska ponuda, tajnovita plaža skrivena u nekoj uvali, arhitektura koja priča neku svoju priču iz davnina, jedinstveni običaji koje susrećemo – dijelovi su kolaža koji poput pečata daju identitet mjestu, osobito introvertiranim otočkim zajednicama. Tek je rijetkima znan običaj gostoljubivih mještana danas gotovo nenaseljenog Obršja na otoku Braču – slučajne ili namjerne posjetitelje, kako one koji se planiraju zadržati tako i one koji tek trebaju okrepu u prolazu čekalo je iznenađenje: običaj mještana da na ulaznom pragu ostavljaju bocu domaćeg vina. Danas su s mještanima gotovo iščezli i ovi stari običaji pa nam tek duhovi kroz vjetar šapuću priču o nekim minulim vremenima, no ostao je osjećaj gostoprimstva kojim Brač časti svoje putnike namjernike. Upravo taj osjećaj familijarnog, domaćeg i ugodnog, kao da je postao zaštitnim znakom Supetar Super Film Festivala ispred kojeg ove godine stoji redni broj četiri. 

Supetar je i ove godine pokazao što znači kada se mladi entuzijasti i zaljubljenici u dokumentarni film založe za oživljavanje svog voljenog mjesta. Ovom prvotno malom festivalu lokalnog karaktera, značaj sve više raste, a direktor festivala Petar Trebotić obećava da prava iznenađenja tek slijede. Na pragu pete jubilarne godine organizatori zadovoljno ističu kako je posjetitelja iz godine u godinu sve više, brojni mu se vraćaju uvijek i iznova, a turisti – kako laici, tako i oni pravi filmski znalci prepoznali su vrijednost festivala kroz kvalitetnu ponudu dokumentarnih naslova te brojne edukativne i glazbene sadržaje koji ga prate. 

Neminovno se postavlja pitanje otkuda potreba za festivalom dokumentarnog filma na ovom otoku, na što Trebotić odvraća kako je ponosan da je Supetar prepoznao rastući interes za ovim tipom filmske proizvodnje. Dokumentarni filmovi su za festivale i publiku odmak od eskapističke kinematografije i vraćanje stvarnosti kroz edukativan karakter. Kao najveće mjesto na otoku Braču, sa svojih 4 000 stanovnika, Supetar je zaslužio svoj filmski festival koji će začiniti turističku i kulturnu ponudu mjesta, za koju sam Trebotić slobodno kaže da je bila manjkava.

I ove je godine, u pet festivalskih dana, od 10. do 14. srpnja, Super Supetar Film Festival ponudio obilje dobrih dokumentarnih filmova, glazbe i popratnog sadržaja. Više od dvadesetak recentnih filmskih naslova podijeljeno je u 3 programske cjeline, za čiju su selekciju bila zadužena renomirana imena naše i strane filmske produkcije. Oliver Sertić ovogodišnji je selektor novih europskih dokumentaraca, švedska producentica Agneta Morgen bila je zadužena za izbor pet recentnih dokumentarnih filmova koji nam dolaze iz ovogodišnje zemlje partnerice – Švedske, dok je dio programa dokumentarnog filma posvećenog čudima prirode odabrao Đelo Hadžiselimović, čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati.

Lokalni značaj ovog festivala kojeg su osvijestili i domaći ljudi, evidentan je i kroz prikazivani ciklus vinjeta Brački kamen kojim su, tradicionalno i ove godine, započinjale filmske projekcije svake večeri. Riječ je o kratkim dokumentarnim impresijama koje pričaju osebujnu povijesnu priču jednog od naših najvećih otoka. Super Supetar ima i recepciju među brojnim turistima, kojima se festival obraća dvojezičnim materijalima. Sam su festival i ove godine obilježila brojna gostovanja redatelja i renomiranih filmaša, kako iz regije, tako i s internacionalne scene.

Dosadašnje suradnje sa zemljama partnericama Češkom te Škotskom pokazale su se veoma plodnima sudeći po recepciji među domaćim, ali i stranim posjetiteljima i karakteru koji sam festival u protekle tri godine izgradio. Ovogodišnja suradnja sa Švedskom i filmskim institutom Tempo Film Festival, čija je producentica Agneta Morgen ujedno i jedna od spomenutih selektora, nije iznimka. Do suradnje došlo je prirodnim slijedom jer je upravo švedsko-engleski film Muškarci koji plivaju prošlogodišnji pobjednik SSFF-a. Ovogodišnji pobjednički film festivala prema izboru publike Zbogom, gotovo je kratkometražno je ostvarenje švedsko-brazilske produkcije, a možemo li dati odgovor na pitanje hoće li upravo zemlja partner pete jubilarne godine biti Brazil te hoće li tim činom Super Supetar izaći iz europskog okvira, još je prerano reći. 

Festival su i ove godine posjetili renomirani filmaši. Mladi redatelj Srđan Keča koji nas već prvom rečenicom “Hej tata, umro si iznenada!” svog autobiografskog filma Pismo ocu, uvlači u potresnu priču o svojoj obiteljskoj situaciji stavljenoj u kontekst Jugoslavije u sedamdesetim godinama, jedno je od cjenjenijih dokumentarnih radova koje smo imali priliku pogledati na ovogodišnjem SSFF-u. Osim spomenutog srpskog filmaša, na festivalu je prisustvovala i švedska redateljica Christina Höglund s filmom Kosa (je sve), a riječ je o dokumentarnom filmu koji proizlazi iz osobne priče o bolesti i gubitku identiteta, kompleksnim autobiografskim radom koji se bavi pitanjima ljudske taštine, ponosa, bolesti i straha. Nedžad Begović, bosanski kandidat za nagradu Oskar, također je osobno predstavio svoje ostvarenje Film mobitelom. Sa spomenutim, ali i brojnim drugim filmašima gledatelji su nakon svake projekcije imali priliku razgovarati na Q&A sesijama.  

One najmlađe ove su godine razveselila i brojna popratna događanja, poput radionica žongliranja te radionica dokumentarnog filma. Uz čvrstu mentorsku ruku Olivera Sertića i Zlatka Zlatkovića, mališani su dobili priliku okušati se iza kamere. Glazbeni je program pak do sitnih noćnih sati, uz pregršt različitih žanrova, ugostio kultni supetarski klub Thriller.  

Super Supetar Film Festival brine kako animirati svoje posjetitelje i kroz bogat cjelodnevni program te festivalsku plažu i kafić gdje su na druženje uz more, sunce i pokoji gemišt, dobrodošli svi – od organizatora, do selektora, volontera i gostiju. Teško da se može poželjeti bolja dobrodošlica. 

Ipak, organizatori upozoravaju da se ne približavate preblizu obali – legenda o čudovištu s glavom filmske klape po imenu NeSSFFie, koje se hrani odbačenim festivalskim kokicama zaštitni je likom Super Supetar Film Festivala. Smatrajte se upozorenima! 

Tekst je nastao u okviru segmenta projeka MediaLab na putu kojeg provode udruge Fade In, Filmaktiv i Kurziv, a koji se ostvaruje kroz mrežu Clubture. 

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano