VIDEO: Imamo veliku odgovornost, ali i moć

S redateljicom Dijanom Milošević i glumicom Ivanom Milenović Popović razgovaramo o povijesti Dah teatra i aktualnim problemima ovog nezavisnog beogradskog kazališta.

razgovara:
Vesna Milosavljević
dah_630

Dah teatar već gotovo 25 godina djeluje kao nezavisno kazalište u Beogradu. Steklo je zavidan međunarodni ugled angažiranim predstavama kojima podsjeća na strahote ovih prostora, ali i šireg suvremenog društva, te skreće pažnju na diskriminaciju i afirmira bogatstvo različitosti. Svoju je prvu antiratnu predstavu Ova vavilonska pometnja, temeljenu na pjesmama Bertolta Brechta, Teatar izveo u javnom prostoru u centru Beograda u vrijeme kada nije bilo dozvoljeno da se rat uopće spominje.

Suosnivačica i redateljica Dijana Milošević i glumica Ivana Milenović Popović govore o i novim problemima Dah teatra koji se tiču prostora za rad, nezavidnog položaja nezavisne kulturne scene uopće i značenju podrške javnosti, kao i o planovima, međunarodnoj suradnji i brojnim gostovanjima u inozemstvu.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Milan Nešić i montažerka Marija Aranđelović.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano