VIDEO: Razgovor s BADco.

Balansirajući između suvremenog plesa i eksperimentalnog kazališta, BADco. kontinuirano gradi prepoznatljiv i višeslojan umjetnički opus te kapacitet za njegovu recepciju i interpretaciju.

razgovara:
Antonija Letinić
badco_still_630

Domaća izvedbeno-umjetnička scena u posljednjih dvadesetak godina pamti proplamsaj brojnih kolektiva, pojedinaca i fenomena koji su se nadovezali na trend eksperimentalnog, interdisciplinarnog, kritičkog i angažiranog plesnog i kazališnog jezičnog rada započetog još u ’70-ima 20. stoljeća. Važan doprinos toj raznolikosti, specifičan estetski i problemski pristup i poticaj drugim akterima, ali i međunarodnoj prepoznatljivosti ovdašnje scene svakako je dao izvedbeni kolektiv BADco. svojim petnaestogodišnjim radom. Balansirajući trajno u prostoru između suvremenog plesa i eksperimentalnog kazališta, kolektiv kontinuirano gradi lako prepoznatljiv, višeslojan i visoko potentan umjetnički opus, ali i kapacitet za njegovu analitičku recepciju i interpretaciju. U razgovoru s članovima kolektiva osvrnuli smo se na njihova ishodišta i uzore, specifičnost jezika koji koriste, odnos s kontekstom u kojem djeluju, kao i na napore u proizvodnji teorijskih alata za analizu novih pristupa i strategija u izvedbenim umjetnostima.

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu, zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Antonija Letinić, snimatelj Ivan Slipčević i redatelj Kyril Rubinstein.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano