VIDEO: Umetnost može lečiti i menjati svet

Sa Šok zadrugom iz Novog Sada razgovaramo o više od 20 godina aktivističko-kritičko-etičko-umetničke prakse.

razgovara:
Vesna Milosavljević
sok_zadruga_630

Led art, osnovan 1993. godine na inicijativu novosadskog umetnika Nikole Džafe, prerastao je od gerilske, subverzivne umetničke grupe 1990-ih u kritički kolektiv društvenih i umetničkih praksi (Art klinika) 2000-ih, a prateći ubrzani puls socijalnih i političkih promena, dospeo je 2014. do novog konceptualnog okvira za buduće delovanje – zadrugarstva kao nove artikulacija zajedništva. Šok zadruga je nastala nakon eutanazije Art klinike, čije je 12-godišnje delovanje obeleženo aktivističko-kritičko-etičko-umetničkom praksom, a zasnovano na utopijskoj ideji da umetnost može lečiti i menjati svet – kao odgovor na bolesno društvo u kojem živimo.

Nikola Džafo, Silvia Dražić i Filip Markovinović govore u intervjuu za SEEcult.org o utopijskoj ideji da umetnost može lečiti i menjati svet, anticipiranju stvarnosti i dometima angažovanog delovanja, kulturnoj politici kojoj nedostaje svest da treba raditi i više od jednog mandata, pokušajima udruživanja novosadske nezavisne scene radi promena, rasprodaji umetnosti na pijaci i svodjenju računa…

Intervju je nastao u sklopu Abecede nezavisne kulture, projekta dokumentiranja i predstavljanja kulturnih i umjetničkih praksi u regiji koji, uz potporu Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (BAC), zajednički provode SEEcult.org, Kulturpunkt.hr i Booksa.hr. Autori intervjua su novinarka Vesna Milosavljević, snimatelj Milan Nešić i montažerka Marija Aranđelović.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano