Reparativna istraživanja: Više-no-ljudski potencijali

Druga epizoda iz serije "Reparative Explorations" posvećena je pristupima koji dovode u pitanje uvriježene hijerarhije između vrsta i pojava na Zemlji.

pripremio:
Kulturpunkt.hr
Vizual: Maja Maar

Reparative Explorations: More-than-human potentials drugi je u nizu Kurzivovih online razgovora, koje vodimo s partnerima Maska Ljubljana i Krytyka Polityczna iz Varšave, posvećenih potrazi za odgovorima koje kultura može ponuditi za oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize. 

Razgovor, održan 11. travnja na zoom platformi, bio je posvećen mogućnostima više-no-ljudskih odnosa i suradnji, odnosno potencijalima onakvih umjetničkih i istraživačkih pristupa koji se trude dovesti u pitanje uvriježene hijerarhije između vrsta i pojava na Zemlji. Više-no-ljudske (eng. more-than-human) suradnje uključuju neljudska bića, biljke, gljive, meteorološke pojave i vodene površine.

U razgovoru su sudjelovale biologinja i vizualna umjetnica Krysia Jedrzejewska-Szmek (Poljska), vizualna umjetnica i istraživačica Ana Kuzmanić (Hrvatska) i dramaturginja i umjetnička istraživačica Tery Žeželj (Slovenija). Program je moderirala stručnjakinja za obrazovanje i umjetnica s fokusom na klimatska pitanja Olga Roszkowska (Poljska).

Epizodu Reparative Explorations: Pursuit of Joy možete poslušati na poveznici.

Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem je projekt koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna  i Maska Ljubljana. 

Program uz Kreativnu Europu Europske komisije podržavaju i Ministarstvo kulture i medija RH, Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Zagreba te Zaklada Kultura nova.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano