Reparativna istraživanja: U potrazi za radošću

Epizoda "The Pursuit of Joy" prenosi prvu iz trodijelne serije online seminara "Reparative Explorations" koji je istraživao potencijale kulture za društveni oporavak.

pripremio:
Kulturpunkt.hr
Vizual: Maja Maar

Reparative Explorations: Pursuit of Joy prenosi prvi iz serije od tri online razgovora seminara Reparative Explorations koji bilježi početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vodimo s partnerima Maska Ljubljana i Krytyka Polityczna iz Varšave. Kroz ovu suradnju ćemo razvijati “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji će kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata ispitivati i nadograđivati potencijal kulture za društveni oporavak.

Tako je i razgovor The Pursuit of Joy otvorio pitanja mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima. Fokus je bio na potencijalima uživanja i razigranosti kao odgovora na političku depresiju koja proizlazi iz svijesti o trenutnim i budućim ekološkim gubicima i osjećaja bespomoćnosti i beznadnosti uzrokovanih društveno-političkim okolnostima.

U razgovoru su sudjelovale istraživačice Una Bauer (Hrvatska), Klara Otorepec (Slovenija) i Ola Knychalska (Poljska), a program je moderirala urednica, istraživačica i kulturna radnica Hana Sirovica (Hrvatska).

Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem je projekt koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna  i Maska Ljubljana. Prvi razgovor organiziran je u okviru projekta Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike sufinaciranog sredstvima Zaklade Kultura nova.

Program uz Kreativnu Europu Europske komisije podržavaju i Ministarstvo kulture i medija RH, Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Zagreba te Zaklada Kultura nova.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano