Seminar za kulturni oporavak

Donosimo snimke online razgovora koji su istraživali reparativne mogućnosti užitka, više-no-ljudskih suradnji i feminističkih modela rada, u kulturi i šire.

piše:
Kulturpunkt.hr
Vizual: Maja Maar

Naslovna ilustracija Maje Maar nastala je kao odgovor na razgovor The pursuit of joy i dio je serije iilustracija kojima, u suradnji s Kulturpunktom, domaći vizualni umjetnici_e reagiraju na kulturna događanja.


Trodijelni seminar Reparative Explorations serijom od tri online razgovora obilježio je početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode zagrebački Kurziv/Kulturpunkt, Maska Ljubljana i Krytyka Polityczna iz Varšave, organizacije aktivne u područjima kritičke, medijske i umjetničke produkcije. Kroz projekt nazvan Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem, uz potporu Europske Unije razvijamo “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata, ispituju i nadograđuju potencijal kulture za društveni oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize.

Razgovor The Pursuit of Joy 4. travnja istražio je mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima. Konkretnije, razgovor je bio posvećen potencijalima uživanja i razigranosti kao odgovora na političku depresiju, kao reakciju koja proizlazi  iz osjećaja bespomoćnosti i beznadnosti uzrokovanih društveno-političkim okolnostima, kao sviješću o trenutnim i budućim ekološkim gubicima. U razgovoru su sudjelovale istraživačice Una Bauer (Hrvatska), Klara Otorepec (Slovenija) i Ola Knychalska (Poljska), a program je moderirala urednica, istraživačica i kulturna radnica Hana Sirovica (Hrvatska).

11. travnja održan je razgovor More-than-human potentials posvećen mogućnostima više-no-ljudskih odnosa i suradnji, odnosno potencijalima onakvih umjetničkih i istraživačkih pristupa koji se trude dovesti u pitanje uvriježene hijerarhije između vrsta i pojava na Zemlji. U razgovoru su sudjelovale biologinja i vizualna umjetnica Krysia Jedrzejewska-Szmek (Poljska), vizualna umjetnica i istraživačica Ana Kuzmanić (Hrvatska) i dramaturginja i umjetnička istraživačica Tery Žeželj (Slovenija). Program je moderirala stručnjakinja za obrazovanje i umjetnica s fokusom na klimatska pitanja Olga Roszkowska (Poljska).

U fokusu posljednjeg u nizu razgovora Feminist Pathways, održanog 18. travnja, bili su načini rada u umjetničkim, istraživačkim i dizajnerskim praksama, te pitanje može li nam feminizam ponuditi alate za oporavak oštećenog društvenog tkiva. U razgovoru su sudjelovale umjetnica i redateljica Tjaša Črnigoj (Slovenija), dramaturginja i istraživačica Nina Gojić (Hrvatska) i dizajnerica i producentica u kulturi Pola Salicka (Poljska), a moderirala ga je urednica i kulturna radnica Pia Brezavšček (Slovenija).

U nastavku projekta čijoj inicijalnoj fazi pripadaju nedavni razgovori, nastavit ćemo pokretati interdisciplinarne radne procese u kojima će sudjelovati umjetnici_e, kustosi_ce i producenti_ce, znanstvenice_i, novinarke_i i kritičari_ke, istraživači_ce i teoretičarke_i, a s ciljem zamućivanja uobičajenih granica između umjetničke i znanstvene proizvodnje znanja.

U iduće dvije godine, partnerske organizacije će predstaviti niz tribina i seminara, predavanja, izvedbi i izvedbenih predavanja, izložbi; eksperimentirat ćemo s medijskim formatima i organizirati rezidencije za umjetničko istraživanje kako bismo stvorili prostor za testiranje i razvoj reparativnih metoda koje odgovaraju na različite zone neizvjesnosti: rodnu neravnopravnost, ekološku krizu u urbanom okolišu, te strukturne prepreke s kojima se suočava umjetničko i kulturno stvaralaštvo. 

***

Serija razgovora dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.

Pursuit of Joy i Feminist Pathways organizirani su u okviru projekta Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike sufinaciranog sredstvima Zaklade Kultura nova.

Program podržavaju:

Ministarstvo kulture i medija RH
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb
Zaklada Kultura nova
Program Kreativna Europa Europske komisije

Objavljeno
Objavljeno

Povezano