Inkluzivni kotač: Muzej osobnih priča

Matea Horvat o Muzeju osobnih priča, koji prikuplja i čuva priče građanki_a Osijeka, razgovara sa Suzanom Agotić i Jovicom Radosavljevićem.

autorica:
Matea Horvat
Foto: Inkluzivni kotač/Facebook

Kulturpunkt u suradnji s Romskom organizacijom mladih ROM HR i Udrugom Ri Rock reprizira podcaste nastale u okviru projekta Inkluzivni kotač. Projekt je pokrenut kako bi se prionulo rješavanju bar nekih od mnogobrojnih problema s kojima se romska zajednica suočava: dugogodišnjeg zanemarivanja njihovog položaja i životnih uvjeta što je dovelo do značajnog materijalnog zaostajanja u odnosu na većinsko stanovništvo, te neadekvatnog medijskog predstavljanja koje najčešće uključuje negativne vijesti o Romima, što dodatno pridonosi njihovoj marginalizaciji. U skladu s navedenim ciljevima, medijski sadržaj, 16 radio emisija i osam brojeva časopisa, proizvode mlade_i Romkinje i Romi.

Repriziranje nastavljamo petom epizodom Inkluzivnog kotača, u kojoj o osječkom Muzeju osobnih priča  sa Suzanom Agotić, koordinatoricom Muzeja, i Jovicom Radosavljevićem, predsjednikom Romskog resursnog centra iz Darde, razgovara Matea Horvat. Muzej prikuplja i čuva priče građana_ki Osijeka, pripadnika_ca dvadeset i dvije nacionalne manjine, iz njihovih života isprepletenih sjećanjima, tradicijom, ritualima i osobnim iskustvom. Riječ je o nepisanoj, osobnoj povijesti, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživjela svoj rast i razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat i propadanje.

Projekt Inkluzivni kotač je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano