ABC: Prostori afirmacije ženskog stvaralaštva

O vidljivosti i dostpunosti ženske kulturne, umjetničke i teorijske produkcije razgovaramo s Gabrijelom Ivanov, Mašom Zamljačanec, Andrejom Salajec, Jasminkom Pešut te Andrejom Dugandžić.

Radio Student

Abeceda nezavisne kulture

Radio Student

Početkom ožujka udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona pokrenula je crowdfunding kampanju kojom promovira društvenu igru Strašne žene. Radi se o edukativnoj igri koja na pristupačan način promovira postignuća pojedinih žena i inicijativa u širem polju rodne ravnopravnosti, društvene pravednosti i nezavisne kulture. Jedan je to od povoda da ususret Međunarodnom danu žena u emisiji Abeceda nezavisne kulture razgovaramo s predstavnicima udruga i organizacija koje se u svojem radu bave sustavnim bilježenjem i dokumentiranjem kulturno-umjetničkog stvaralaštva žena na području Hrvatske, ali i nešto šire. 

O prisutnosti ženske kulturne, umjetničke i teorijske produkcije u nezavisnom medijskom prostoru razgovarali smo s Gabrijelom Ivanov, su-osnivačicom K-zone i glavnom urednicom portala Voxfeminae.net, koji od 2006. godine prati umjetnice, aktivistkinje i teoretičarke pružajući prostor za afirmiranje njihovog djelovanja. Ivanov se prisjetila kako je i zašto došlo do osnivanja portala, a onda i Vox Feminae Festivala čiji je fokus promoviranje umjetnica/ka i skupina koje djeluju na polju rodno osviještenog društvenog angažmana. Pored godišnjeg festivala i virtualnog medija, javila se i potreba za postojanjem fizičkog mjesta okupljanja, posebno izražena u vremenu sužavanja prostora za nezavisnu kulturu i rodnu ravnopravnost. Tako je prošle godine otvoren društveno-kulturni centar Šesnaestica, zamišljen kao prostor kontinuiranog razvijanja rodno osviještenih sadržaja. Rezanje potpora u području nezavisnih medija bio je i jedan od poticaja za osnivanje društvenog poduzeća kao održivog modela gdje će u suradnji s umjetnicama, aktivistkinjama, teoretičarkama i znanstvenicama razvijati nove proizvode koje osvještavaju društvo o rodnoj ravnopravnosti istovremeno potičući kulturno-umjetničku produkciju žena.

Koprivničku nezavisno-kulturnu scenu osvježila je udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze koju su osnovale i vode Maša Zamljačanec i Andreja Salajec. Otkrile su nam što ih je potaknulo na osnivanje udruge čiji je rad rezultirao i osnivanjem Foruma udruga nezavisne kulture Koprivnice gdje nastoje formirati i društveno-kulturni centar. U povodu Osmog marta Mamuze su organizirale izložbu fotografija Samo žene koja prati djelovanje žena na koprivničkoj nezavisnoj sceni od ‘70-ih godina do danas te ukazuje na kontinuitet ženskog kulturnog, umjetničkog i aktivističkog doprinosa. 

Povijest kontinuiteta ženske borbe bilježi i Centar za ženske studije, smješten u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, koji funkcionira kao prostor posvećen istraživanju i promoviranju svih oblika ženskog stvaralaštva. Jasminka Pešut, voditeljica knjižnice Centra pojasnila je kako je specifičnost knjižnice to što, pored književne građe i tematske periodike, sadrži i građu nastalu u Centru, primjerice produkcije nastale kroz obrazovni program Ženskih studija u suradnji polaznica programa i domaćih umjetnica. U nastojanju da svoj arhiv učine dostupne što širem krugu ljudi, na stranicama Centra mogu se pronaći digitalizirane brojeve časopisa Treća, a aktivno se radi i na digitalizaciji starije građe.

S problemom dostupnosti starije građe o ženskom pokretu, prije svega onom o Antifašističkom frontu žena, suočile su se i članice Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva. Upravo zato su se, kako navodi Andreja Dugandžić, odlučile na prikupljanje građe i izradu online arhiva koji je javnosti dostupan od 8. ožujka 2015. godine. Ističe kako pored starije građe arhiv nastoje širiti i uvezivati sa sadašnjim trenutkom pa tako potiču umjetnice i teoretičarke na istraživačke projekte koji se naslanjaju na rad AFŽ-a, a tako identificiraju njegov utjecaj na feminizam danas. 

Emisiju Abeceda nezavisne kulture na Radio Studentu, emitiranu 7. ožujka realizirala je Tia Špero.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano