Svi za FUNK!

Forum udruga nezavisne kulture pokrenuo je "crowdfunding" kampanju kako bi dovršili adaptaciju prostora društveno-kulturnog centra u bivšoj koprivničkoj vojarni.

pripremila:
Ivana Pejić
FOTO: FUNK

Koprivnički Forum udruga nezavisne kulture (FUNK), koji ove godine slavi desetu obljetnicu, pokrenuo je crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za dovršetak adaptacije svog prostora.

Prostor FUNK-a nalazi se u bivšoj vojarni koju je država 2007. proglasila neperspektivnom, nakon čega je Grad Koprivnica postao vlasnik objekta i zemljišta. Prostori nekadašnje vojarne, sadašnjeg kampusa, s vremenom su dodjeljivani različitim gradskim ustanovama i službama, a ondje je smješteno i Sveučilište Sjever, za čije je potrebe renoviran, adaptiran i opremljen dio objekata. Pored toga, prostor se od 2011. godine počinje koristiti i za povremene festivale i koncerte te polako postaje središte alternativne kulture u gradu.

Godine 2014. koprivničke udruge Mamuze, RockLive, Kopriva, Atelieri Koprivnica i Pod galgama osnivaju Savez udruga FUNK, punim imenom Forum udruga nezavisne kulture, s namjerom da u prostoru bivše vojarne pokrenu centar nezavisne kulture u kojem će mladi moći djelovati autonomno, a udruge imati stabilniji okvir za kontinuirano provođenje svojih raznolikih aktivnosti – koncerata, predavanja, radionica, izložbi, performansa, razvoja soundsystem kulture, filmskih večeri, proba bendova, konferencija, škole sviranja i drugih.

Prvi značajniji iskorak u tom smjeru omogućio je projekt Centar izvan centra proveden u sklopu poziva Kultura u centru od 2018. do 2020. godine, zahvaljujući kojem je prostor FUNK-a opremljen nužnom glazbenom opremom. “U posljednjih pet godina od tada praznog i oronulog prostora, bez osnovnih uvjeta za rad FUNK-ovi su volonteri napravili puno toga. Gradila se pozornica od drvenih paleta, farbali su se zidovi, a uz pomoć donatora akustično se tretirala koncertna dvorana. Upravo zbog toga brojni bendovi vole svirati ovdje, kažu da je zvuk sjajan”, navode FUNK-ovci.

Ipak, prostor ni time nije postao u potpunosti funkcionalan zbog nedostatka grijanja i sanitarnog čvora, što je posebno otežavalo održavanje programa tijekom hladnih zimskih mjeseci. Dio tih problema adresiran je idućim projektom Centar+ koji je omogućio daljnju adaptaciju prostora, prije svega ugradnju sanitarnog čvora. Osim toga, s Gradom je potpisan novi, osmogodišnji ugovor o korištenju prostora koji je FUNK-u osigurao mogućnost dugoročnog planiranja i širenja aktivnosti usmjerenih lokalnoj zajednici i njenom uključivanju u razvoj društveno-kulturnog centra.

“Iako smo u ovih 10 godina uspjeli osigurati sredstva za kupovinu opreme, adaptirati sanitarni čvor, zaposliti ljude, realizirati velik broj programa i dobiti na vidljivosti, prostor još uvijek nije u adekvatnom stanju za rad”, poručuju FUNK-ovci. Sada je red došao na završne infrastrukturne zahvate u čemu će im trebati pomoć zajednice zbog koje i postoje.

“Krovište je u lošem stanju, pa za vrijeme svake kiše imamo mjesta na kojima nam kiša pada po glavi ili se stvaraju crne mrlje na zidovima. Prozori su stari koliko je stara i zgrada, a ako zimi želimo zagrijati prostor trošimo puno više energije jer hladnoća istovremeno kroz njih ulazi u prostor. Podovi su također u vrlo lošem stanju, u prostoru je još uvijek parket koji nas je dočekao kada smo i ušli u FUNK, a ventilacija uopće ne postoji”, ističu.

Cilj im je stoga prikupiti sredstva za obnovu prozora (zamjena starih drvenih za PVC stolariju), uvođenje ventilacije te obnovu podova i krovišta, što će koprivničkim organizacijama, umjetnicima i umjetnicama osigurati bolje uvjete rada, a publici omogućiti još kvalitetnije programe po kojima je FUNK poznat i prepoznat i šire od svoje lokalne zajednice.

Više o načinima na koje možete podržati Forum udruga nezavisne kulture da nastavi razvijati prostor društveno-kulturnog centra po mjeri zajednice potražite na poveznici.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kulturne trase društvenosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano