Od srama, preko srama, protiv srama

Otvorene su prijave za psihodramsku radionicu koju će u riječkom OKC Palach voditi Jasna Jasna Žmak.

izvor: Unsplash/Ahmad Odeh

U sklopu inicijative UPUH Susreti koji nedostaju: Mentalno zdravlje u izvedbeno plesnoj zajednici održava se četvrti ciklus koji se bavi posramljivanjem tijela unutar plesnih praksi, izvedbenih procesa, obrazovanja, pedagoškog rada i kritičke prakse. Radionice su namijenjene plesnim i izvedbenim umjetnicima_ama, studentima_cama i svim zainteresiranima koji se bave izvedbenim, autorskim, pedagoškim, produkcijskim i drugim radom u izvedbeno-plesnom polju. Radionica Od srama, preko srama, protiv srama, koju će voditi Jasna Jasna Žmak, održat će se 2. srpnja u OKC Palach.

Iz najave radionice: “U današnjem društvu neprestano smo okruženi_e više ili manje otvorenim porukama o tome kakva naša tijela trebaju i moraju biti, a te se poruke unutar umjetničkog konteksta, posebice onog izvedbenog i plesnog, samo multipliciraju. To su mjesta na kojima su naša tijela konstantno izložena tuđim pogledima i procjenama te zbog toga vrlo ranjiva, ali ta se ranjivost rijetko prepoznaje i adresira.
Naime, unutar tih konteksta postoji često prešutni, ali zato ništa manje stvarni, pritisak na postizanje “idealnog” tipa tijela, pokreta ili specifične estetike. Taj pritisak, naravno, implicitno podrazumijeva uspostavljanje više i manje vrijednih tipova tijela odnosno pokreta, a tu hijerarhiju potom, nažalost, vrlo lako internaliziramo i ona tako postaje i naše unutarnje mjerilo vlastite vrijednosti i posljedično proizvodi osjećaje nesigurnosti i anksioznosti.

Na ovoj ćemo radionici zato, kroz niz psihodramskih zadataka, imati prilike zajedno bolje upoznati vlastiti sram, saznati kako utječe na naše ponašanje i pokušati ga bolje razumjeti kako bi ga, možda, barem malo smanjile_i i ostvarile_i kvalitetniji odnos s njim. Radit ćemo u maloj grupi, s naglaskom na međusobno povjerenje i dobronamjernost. Radionica je iskustvenog tipa što znači da podrazumijeva određen stupanj otvaranja i spremnosti za dijeljenje osobnih iskustava i emocija s ostalim polaznicima_ama. Radionica je stoga namijenjena osobama koje su spremne podijeliti dio svoje intime, ali istovremeno znaju i sebi i drugima postaviti zdrave granice. Za sudjelovanje u radionicama nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo.”

Mjesta se popunjavaju redoslijedom prijave, a maksimalan broj polaznika_ca je 6. Prijave se šalju putem maila do 29. lipnja uz kratku motivaciju i biografiju.


Povezano