Dizajnerske početnice u 2023.-2024.

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva sve zainteresirane na prijavu prijedloga za buduće cikluse 'Dizajnerske početnice'.

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva članove i sve ostale zainteresirane autore_ice i timove na sudjelovanje u projektu Dizajnerska početnica. Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja s više prijedloga. Na osnovu odabranih prijedloga formirat će se raspored Početnica za cijelu godinu s unaprijed određenim terminima. Prijedloge

Cilj radionica je upoznati djecu s osnovama dizajna i njegovom utjecaju i važnosti na svakodnevni život putem stvarne realizacije jednog dizajnerskog projekta, odnosno kreativnog procesa. Radionice će se održavati u HDD galeriji subotom u prijepodnevnom terminu u trajanju do 3 sata. Broj sudionika na svakoj radionici ograničen je na okvirno 10 polaznika. Mogu se prijaviti radionice za niže i više uzraste osnovnoškolaca, ali i za srednjoškolski uzrast. Za voditelje radionica osiguran je honorar koji se odnosi na koncipiranje i vođenje jedne radionice, neovisno o broju voditelja.

Pri selekciji prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) prijedlozi u skladu s navedenim ciljevima. Selekcijska komisija će voditi računa da su u programu zastupljena različita područja dizajna i edukacijska područja bitna za razvoj polaznika (npr. kreativno mišljenje, timski rad, društveno korisne teme, umjetnost, ekologija, novi mediji i sl.) kao i zanimljivost ponuđene teme. Prijedlog radionice treba biti tematski koncipiran u odnosu na: određeni materijal i njegove karakteristike, specifične dizajnerske tipove zadataka prilagođene dječjem ili srednjoškolskom uzrastu, ili teme od društvenog značaja.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke:

 1. naziv radionice
 2. sažet opis radionice koji će služiti kao tekst za najavu radionice (do 500 znakova)
 3. detaljan opis radionice koji će služiti za selekciju prijava (do 1800 znakova)
 4. a) ciljanu dobnu skupinu (niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole, srednja škola)
  b) okvirni troškovnik s popisom materijala potrebnog za radionicu (za 10 polaznika)
  c) fotografiju za najavu radionice (.jpg, 900 px širine)
  d) ciljeve radionice
 5. CV voditelja/voditeljice iz kojega je vidljivo polje djelovanja i reference vezane uz predloženu temu radionice te kratka biografija (do 800 znakova za objavu radionice). Ako je potrebno, prijavnici možete priložiti dodatne materijale koji daju potpuniji uvid u prijedlog
 6. kontakt voditelja/voditeljice (ime i prezime, e-mail, broj mobitela).

Prijedloge mogu podnijeti autori_ice i timovi (do 2 osobe). Svaki predlagatelj_ica ima pravo sudjelovanja s više prijedloga. Na osnovu odabranih prijedloga formirat će se raspored Početnica za cijelu godinu s unaprijed određenim terminima. Postoji mogućnost uvrštavanja Početnica u program Ruksak (pun) kulture koji organizira Ministarstvo kulture i medija te drugih događanja.

Selekcijsku komisiju Dizajnerske početnice čine Dario Dević, Sean Poropat i Zlatka Salopek Radić. Na osnovu pristiglih prijava odabrat će radionice koje će se realizirati tijekom 2023.-24. godine.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na stranici dizajn.hr u roku dva tjedna nakon završetka selektiranja. Nepotpune i zakašnjele prijave neće se uzimati u obzir. Selekcijska komisija zadržava pravo uz odabrane prijave u program uvrstiti i manji broj radionica odabranih izravnim pozivom. Članovi Selekcijske komisije mogu prijaviti svoje prijedloge početnica. Više o dosadašnjim Početnicama možete pronaći ovdje.

Za prijavu ispunite prijavnicu najkasnije do 30. ožujka.


Povezano