Kritička dramaturgija: Stotinu mu demona! Budalaština kao intervencija

Radna grupa u vodstvu Hane Ćurak posvećena je izmišljanju budalaština kao metodi intervencije u patrijarhalnu stvarnost.

Vizual: Tratinčice (r. Věra Chytilová, 1966), kadar iz filma

U sklopu Kulturpunktovog i SPID-ovog programa Kritička dramaturgija, otvaramo prijave za radnu grupu Stotinu mu demona! Budalaština kao intervencija u vodstvu Hane Ćurak, istraživačice i producentice u kulturi i osnivačice Sve su to vještice. Radna grupa održava se u nedjelju, 21. svibnja u prostoru Galerije Nova od 15 do 19 sati. Na prijavu za radnu grupu pozivamo dramaturge_inje i ostale umjetnike_ce, kritičare_ke i novinare_ke, studente_ice i kulturne radnike_ce umjetničkih i društveno-humanističkih opredjeljenja, kao i sve ostale koji imaju interes za intervenciju kroz budalaštine – bez obzira na prethodno iskustvo i vještine u umjetnosti, kulturi ili istjerivanju demona.

Riječima Hane Ćurak: “Tokom ove četverosatne radne grupe, dopustit ćemo da naše autobiografije budu fiktivne, a fikcija se pretvori u stvarnost. Koristeći radioničke alate i promišljanja iz stripa One! Hundred! Demons! američke autorice Lynde Berry, pričat ćemo o i ilustrirati trenutke naših života koji su možda istina, a možda i nisu, a možda i jesu i nisu. Sjećat ćemo se demona iz prošlosti i pozivati ih da nam se pridruže kako bismo ih začarale u nešto drugo koristeći najsnažniju vještičju magiju – humor. Kroz ovu radnu grupu, zapravo ćemo razgovarati o izmišljanju budalaština kao metodi intervencije u patrijarhalnu stvarnost i izazivanju ruptura (pukotina) u svakodnevnici, sjećanju i temporalnostima.” 

Iz predgovora o stripu One! Hundred! Demons!: 

“Kao karikaturistica, Lynda Barry posjeduje urođenu sposobnost pronalaženja suštine istine, magičnog kvaliteta koji je njen roman One! Hundred! Demons! učinio trajnim klasikom početka 21. stoljeća. U uvodu knjige Barry odbacuje ideju istine tako što pita čitatelja može li fikcija imati istinu i može li autobiografija imati fikciju, hibrid koji Barry naziva ‘autobiografikcija’. Dok čitatelji upoznaju Barryjine demone, shvaćaju da stvarna istina i nije bitna koliko univerzalnost njenih ispovijesti”. 

Raspored:

15:00 – 15:30 Predstavljanje, koncept radne grupe

15:30 – 16:30 Kako efektno budalesati? Zajedničke refleksije na primjere iz filma Daisies i Love Witch

16:30 – 18:30 Stotinu mu demona! Radna grupa izmišljanja budalaština

18:30 – 19:00 Razmjena nastalih crteža 

O voditeljici:

Hana Ćurak (1994) je istraživačica i producentica u oblasti kulture. Trenutno je zaposlena kao istraživačica na Institutu za evropsku etnologiju Humboldt univerziteta u Berlinu te konsultantica u fondaciji European Endowment for Democracy. Njen doktorski rad bavi se interventnim političkim potencijalom kolektivnih kustoskih praksi u postjugoslovenskom kontekstu. Osnivačica je Sve su to vještice, progresivne eksperimentalne platforme i arhiva s fokusom na postjugoslovenski feminizam. Njeni autorski doprinosi nalaze se u različitim akademskim i medijskim publikacijama.

Za sudjelovanje je potrebno poslati prijavu naslovljenu “Stotinu mu demona” na mail prijave.kurziv@gmail.com najkasnije do 18. svibnja. U prijavi je potrebno napisati nekoliko rečenica o sebi i svojoj motivaciji za prijavu. Broj polaznica_ka je ograničen, stoga vas pozivamo da požurite s prijavama.


Povezano