Životinja u službi umjetnosti

četvrtak, 18.10.2012. - petak, 19.10.2012.
vlasta_delimar_kokos_630

Na tribini Žrtvovanje životinja u suvremenoj umjetnosti?, znanstvenica Suzana Marjanić, povjesničar umjetnosti Branko Cerovac, umjetnik Noel Šuran i performer Zoran Štajdohar Zoff u riječkom Klubu umjetnika na Sušaku osvrnut će se na ulogu životinje i čin žrtvovanja životinja u suvremenoj umjetnosti. Povod ovoj tribini je zatvaranje izložbe Noela Šurana Knjiga mrtvih ovaca / Genetske slike na kojoj je autor predstavio svoje radove načinjene od ovaca koje sam uzgaja. 

“Područje bavljenja Noela Šurana jeste interdisciplinarna zona križanja biologije, genetike, antropologije, etnologije, etnomuzikologije i vizualnih, plastičkih umjetnosti, onkraj podjela na slikarstvo, skulpturu, ready-made, fotografiju, tekst, višemedijsku instalaciju i dokumentaciju sveukupnog procesa povezanog s prividno jednostavnim bićem – objektom poznatim kao ovca / ovan. Šuranovo autorstvo nad uzorcima ovčje kože pretvorene u pergament počinje uzgojem ovaca – čime se zaista bavi, utječući postupcima selekcije, križanjem, genetskim inženjeringom (otud termin genetski crteži), te potonjim odabirom tako produciranih uzoraka na konačni oblik i teksturu eksponata koje formira i izlaže, zajedno s dokumentarnim materijalima o sveukupnom procesu geneze ovaca – i – izložaka. A izlaže cijelu ovcu, od runa i kože do rogatih ovnujskih lubanja, prepariranih, transmutiranih u artefakt. Time, naravno, baštini i prefigurira drevnu praksu, razvijanu i variranu od početaka praljudske eksploatacije životinja (prvo u lovačkoj, potom i u ratarskoj i stočarskoj, sjedilačkoj i nomadskoj fazi kultivacije odnosa čovjek – životinja)”, o izložbi je napisao kustos Branko Cerovac.

Suzana Marjanić (1969.) radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje ostvaruje interese za mitske teme u usmenoj književnosti, kulturnu animalistiku, ekofeminizam te antropologiju kazališta/performansa. Članica uredništva časopisa Treća: časopis Centra za ženske studije (od 2004. godine) i dvotjednika Zarez, gdje od siječnja 2007. godine uređuje rubriku Socijalna i kulturna antropologija. S kolegicom Antonijom Zaradijom Kiš uredila je zbornike radova Kulturni bestijarij I i nedavno objavljeni Književna životinja: Kulturni bestijari II. dio.

Tribini možete prisustvovati 19. listopada u 19 sati u prostoru K.U.N.S.-a.

Na fotografiji: Vlasta Delimar, Tražim ženu


Povezano