Posljednji križarski pohod

četvrtak, 12.12.2013. -
galerija_nova_630

Od jeseni 2012. godine u Republici Hrvatskoj svjedočimo snažnom protuudarcu seksualnim i reproduktivnim pravima koji je iniciran i provodi se od strane nekoliko međusobno povezanih organizacija i incijativa uz logističku i financijsku podršku Katoličke crkve. Njihova agenda uključuje suprotstavljanje zakonima i politikama vezanim uz pitanja medicinski potpomognute oplodnje, abortusa, seksualne edukacije u školama, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, i istospolnog partnerstva/braka. 

Ta vrlo dobro organizirana grupacija usvojila je u svom djelovanju diskurse ljudskih prava i demokratskih procesa te za diskriminirajuće ciljeve koristi strategije građanskog prosvjeda i političke kampanje dok istovremeno pitanja seksualnosti ograničava na sferu privatnosti i smješta unutar okvira nacionalne hetero-kulture, katoličkog morala i tradicijskih/obiteljskih vrijednosti. Trenutni razvoj događaja ukazuje na to kako Katolička crkva i priključene organizacije pokušavaju ojačati utjecaj u području svjetovnih, građanskih pitanja, kao i na zloupotrebu političke moći značajnim uplitanjem u privatne živote hrvatskih građanki i građana, te otvorenim poticanje homofobije, transfobije, netolerancije i diskriminacije. 

Izlaganja na ovom panelu bave se analizom i komentiraju navedene društvene i političke procese u odnosu na diskurse javnih politika, ljudskih prava, demokracije, civilnog društva te medijskih prezentacija.

Na tribini u petak, 13. prosinca, u 18 sati u Galeriji Nova sudjeluju Marina Škrabalo, aktivistkinja i istraživačica, Sanja Cesar, feministkinja i jedna od osnivačica CESI-ja, Gordan Bosanac, aktivist za ljudska prava, i Barbara Matejčić, slobodna novinarka. Koncepciju tribine potpisuje i moderira Amir Hodžić.

 


Povezano