Što osvjetljavamo?

petak, 30.06.2017. - subota, 01.07.2017.
19221786_747180002073895_7691250905350575116_o Foto: Minerska, nekad vojni kompleks Jugoslavenske narodne armije (Soba DAŠ, Facebook)

Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije.

U prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija Iluminovizija – strategije svjetla pitanje koje se postavlja nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente gradskosti akcentuiramo, zašto i kako. Uz to, simpozij se bavi i fenomenom koji je neposredno vezan za elektrifikaciju, a to je kinofikacija. U suradnji s lokalnom grupom arhitekata okupljenom oko Sobe DAŠ (Društva arhitekata Šibenika), Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja mapirat će kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije.

Namjera projekta Iluminovizija je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala, ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.

Simpozij će činiti šetnje upoznavanja osnova urbanog razvoja modernog Šibenika uz vodstvo arhitekta Jure Kneževića, ali i posjete mogućim lokacijama izvedbe projekta Iluminovizija poput Šubićevca. Govornici na simpoziju bit će Sonja Leboš, Katrine Petter, Siegrun Appelt i Sanja Horvatinčić.

Više o programu potražite ovdje.

Za koncept i organizaciju simpozija odgovorni su Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji sa Soba DAŠ-Društvo arhitekata Šibenika, uz podršku Ministarstva kulture RH.


Povezano