Refleksija izgubljenih vrijednosti

U remetinečkoj Akciji za trg umjetnici i umjetničke organizacije u suradnji s građanima i građankama Novog Zagreba tematiziraju pitanje javnog prostora i njegove namjene.

pripremila:
Ivana Pejić
remetinečki_gaj_630

Remetinečki gaj prvo je planirano naselje u Novom Zagrebu, a Trg Narodne zaštite njegov je nukleus koji je, zajedno s perivojnim uređenjem čitavog naselja, 1956. osmislio arhitekt Branko Berc. Bio je to pravi moderni trg koji je sa sjeverne i istočne strane omeđen društvenim zgradama, a s južne parkom u kojemu se nalazila fontana. U današnjoj zgradi policije nekada je bila smještena općina Remetinec i restoran Galeb koji su predstavljali središte društvenog života naselja. Danas se na tom mjestu nalazi tek policijskom rampom omeđeno parkiralište i odlagalište zaplijenjenih automobila, dok je od trga ostao samo još njegov naziv.

Na sve obuhvatniju transformaciju grada i sužavanje prostora javnog, društvenog i kulturnog života pažnju skreće Akcija za trg koju provode organizacije okupljene u projektu SuKultura – udruga Domino, Umjetnička organizacija Eurokaz i GONG, u suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb, Kulturnim centrom Travno te Gradom Zagrebom. Akcija kreće u petak, 11. rujna, a uključuje niz kulturno-umjetničkih događanja koja tematiziraju pitanje javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju.

“Danas kada u Novom Zagrebu kao i u ostatku grada i države nastaju isključivo naselja koja su prostor javnih susreta svela na kafić, trgovačke centre i parkirališta, planirane urbanističke cjeline poput Remetinečkoga gaja s parkovima i trgovima prepoznajemo kao prostorne i socijalne vrijednosti koje Grad Zagreb mora zaštititi”, ističe u pozivu na Akciju suorganizatorica Anita Zlomislić.

Na problem nestanka ovih prepoznatljivih prostora  iz kolektivne memorije ukazuju Sonja Leboš iz Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) video instalacijom Kako nastaje zajednica? te autorica Ana Janjatović Zorica za Studio Artless u izložbi Nevidljivi grad i mitski narativi koja je nastala participativnim procesom, u suradnji sa stanovnicima i stanovnicama Remetinca.

“Prisjetit ćemo se nastanka naselja te najstarijega trga preko Save, u kontekstu kojega želimo reflektirati izgubljene urbanističke i socijalne vrijednosti, istražiti iskustva svakodnevnog življenja njihovih stanovnika danas te pokrenuti raspravu o adekvatnijem korištenju Trga i zgrade policijske postaje sa svrhom  unapređenja kvalitete života u naselju”, rekla je o izložbi autorica.

Uz napuštenu Sveučilišnu bolnicu na brdašcima remetinečkog Blata, koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada, BADco. izvodi svoju zadnju predstavu Rad panike uz glazbenu podlogu Zagrebačkog orkestra ZET-a, dok Bacači sjenki u radu Bitka za Zagreb počinje u Remetincu otvaraju “mobilni interpretativni centar” te pozivaju građane da iznesu svoje prijedloge, priče i mišljenja o stanju stvari u Remetincu i Gradu Zagrebu. Cilj je ovog istraživanja, kažu, “mapirati i definirati one interesne skupine koje žele i moraju ili bi trebale imati mjesto za stolom na kojem će se planirati i odlučivati buduća obnova grada, buduće popravljanje i usavršavanje njegove infrastrukture te njegov razvoj i promjene na korist svih”.

Za mlađe sudionike Radio Kanzas u suradnji s Odredom izviđača Savski gaj organizira špijunsku školu po Remetinečkom gaju, zasnovanu na metodama i strategijama umjetnosti međuljudske interakcije. Akciju za trg 19. rujna zatvara rad Hatch Fields u kojem kompozitor Matija Vojvodić i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik, vođeni zatečenim stanjem nastoje, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj Trga koristeći zvuk i svjetlo kao alate za transformaciju prostora.

Akcija za trg organizirana je u sklopu projekta SuKultura kojim se razvija novi model sudioničkog upravljanja – neovisno programsko vijeće za kulturu koje bi djelovalo u Novom Zagrebu pri Kulturnom centru Travno i Centru za kulturu Novi Zagreb. Detaljan raspored događanja dostupan je na web stranicama i društvenim mrežama SuKulture.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano